Skip to main content

Μοσκοβισί: Η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη

Ο Ευρωπάιος επίτροπος συνεχάρη την Ελλάδα για την έξοδό της από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος στην οποία βρισκόταν από το 2009.

Η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σχολιάζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος στην οποία βρισκόταν από το 2009.

Σε ανακοίνωσή του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί συγχαίρει μεν την Ελλάδα για την πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα μετάλλαξη του ελλείμματος από 15% επί του ΑΕΠ το 2009 στο 1.2% το 2017 (πρόβλεψη) και αναγνωρίζει τις «τεράστιες προσπάθειες και θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας».

Παράλληλα, εφιστά την προσοχή, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη αυτό το θετικό μομέντουμ να διατηρηθεί.

«Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας είναι η αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών και θυσιών που έκανε ο ελληνικός λαός για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Το έλλειμμα υπερέβαινε το 15% του ΑΕΠ το 2009: πέρυσι, μετατράπηκε σε πλεόνασμα 0,7% και το 2017 προβλέψαμε έλλειμμα 1,2%. Εν ολίγοις, το υπερβολικό έλλειμμα έχει διορθωθεί διαρκώς. Αυτή η ανάκαμψη δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

«Από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης την άνοιξη, η Ελλάδα έκανε μια πρώτη δοκιμαστική επιστροφή στις αγορές και το ΔΝΤ επιβεβαίωσε την προθυμία του να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα. Μέχρι στιγμής, η ανάπτυξη φέτος είναι ενθαρρυντική, αποδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη είναι επιτέλους εδώ!», πρόσθεσε ο αρμόδιος Επίτροπος.

«Πρέπει τώρα να εξασφαλίσουμε ότι αυτό το θετικό μομέντουμ να διατηρηθεί. Όπως είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες, η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη και πρέπει να καλλιεργηθεί, χρειάζεται εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ όλων των θεσμικών οργάνων και των ελληνικών αρχών για να διασφαλιστεί η ομαλή και ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, χωρίς περιττό δράμα, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το προσεχές καλοκαίρι και για το άνοιγμα ενός νέου και αισιόδοξου κεφαλαίου για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη στο σύνολό της», κατέληξε ο Πιερ Μοσκοβισί.