Skip to main content

Μοσκοβισί: Η ΕΕ έχει ολόκληρο οπλοστάσιο κατά της επιβολής δασμών

Τα αντίμετρα θα περιλαμβάνουν την επιβολή ευρωπαϊκών δασμών στις εξαγωγές αμερικανικών πορτοκαλιών, καπνού και μπέρμπον (ουίσκι), είπε ο Επίτροπος.

Η Ευρώπη θέλει να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ αναφορικά με το σχέδιό τους να επιβάλουν δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, αλλά ετοιμάζει άμεσα αντίμετρα για κάθε ενδεχόμενο, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Τραμπ αναμένεται να υπογράψει σήμερα, κατά τη διάρκεια τελετής, προεδρική διακήρυξη για την επιβολή των δασμών, αν και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι αυτό μπορεί να μετατεθεί για την Παρασκευή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αν ο Ντόναλντ Τραμπ θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα σήμερα το βράδυ, έχουμε ένα ολόκληρο οπλοστάσιο στη διάθεσή μας για να αντιδράσουμε», τόνισε ο Μοσκοβισί στον τηλεοπτικό σταθμό BFM. Όπως πρόσθεσε, τα αντίμετρα θα περιλαμβάνουν την επιβολή ευρωπαϊκών δασμών στις εξαγωγές αμερικανικών πορτοκαλιών, καπνού και μπέρμπον (ουίσκι). Η Ευρώπη μπορεί, επίσης, να υποβάλει καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. «Πρέπει να αποδεχθούμε ότι ο κόσμος γίνεται ένας τόπος, όπου ο καθένας λειτουργεί μόνος του», σημείωσε ο Επίτροπος.

Η πρόταση του αμερικανού Προέδρου για επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου έχει αναστατώσει τις παγκόσμιες αγορές καθώς και τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο και τους επιχειρηματικούς ηγέτες που ανησυχούν για τις δυνητικές οικονομικές επιπτώσεις. Ο Μοσκοβισί είπε ότι ορισμένα από τα προϊόντα που εξετάζονται στο πλαίσιο της απάντησης της ΕΕ παράγονται σε μεγάλο βαθμό σε εκλογικές περιφέρειες που κυριαρχεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Ντόναλντ Τραμπ. «Θέλουμε να καταλάβει το Κογκρέσο ότι αυτό θα ήταν μία κατάσταση όπου θα χάσουν όλοι», πρόσθεσε.