Skip to main content

Μοσκοβισί για ΔΝΤ: Ξεκινήσαμε μαζί πρέπει να τελειώσουμε μαζί

Η ιδέα μίας παράτασης του προγράμματος διάσωσης είχε δώσει τροφή σε φήμες στις οποίες οι Σύνοδοι έδωσαν τέλος, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

συζητήσεις της περασμένης εβδομάδες στην Ουάσιγκτον σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα ήταν εκτενέστατες και υπάρχουν στέρεα σημεία σύγκλισης, ωστόσο δεν έχουν φτάσει ακόμη στη φάση των οριστικών αποφάσεων, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην Agence Europe o επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος εκτιμά πως οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιούνιο ή το αργότερο τον Ιούλιο.

Ερωτηθείς σχετικά με τη πρόοδο που έχει καταγραφεί στο ελληνικό πρόγραμμα και κυρίως τον τρόπο διασφάλισης του χρέους, επισημαίνει ότι έγιναν εκτενέστατες συζητήσεις στην Ουάσιγκτον με όλους τους φορείς, ενώ υπάρχουν στέρεα σημεία σύγκλισης. «Η ιδέα μίας παράτασης του προγράμματος διάσωσης είχε δώσει τροφή σε φήμες, στις οποίες, όμως, αυτές οι Σύνοδοι έδωσαν οριστικό τέλος, όλος ο κόσμος νοιώθει την υποχρέωση σεβασμού του σχετικού χρονοδιαγράμματος, εντός του Ιουνίου ή Ιουλίου θα ληφθούν αποφάσεις, ενώ τον Αύγουστο η Ελλάδα θα εξέλθει από το πρόγραμμα βοήθειας», τόνισε, προσθέτοντας ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας αυτή την υπόθεση.

Σύμφωνα το naftemporiki.gr, για το χρέος, είπε ότι τα σημεία της συζήτησης αυτής είναι γνωστά και έχουν να κάνουν με την παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, ούτως ώστε η Ελλάδα να τηρεί τις δεσμεύσεις της και το πώς θα θέσουμε σε εφαρμογή έναν μηχανισμό, ο οποίος θα επιτρέπει την ελάφρυνση του χρέους σε συνάρτηση με την ανάπτυξη, καθώς και μία στρατηγική ανάπτυξης. Δεν είμαστε στη φάση οριστικοποίησης (των αποφάσεων), αλλά εάν ο καθένας πράξει αυτό που του αναλογεί – εάν, δηλαδή, οι Έλληνες μεταρρυθμίσουν την οικονομία τους, όπως πρέπει, και εάν οι εταίροι αποδείξουν την αλληλεγγύη τους – το θέμα αυτό θα κλείσει και μάλιστα με θετικό τρόπο.

Για τη μορφή του μηχανισμού που θα συνδέει την  αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη και το γεγονός ότι το ΔΝΤ θέλει να είναι αυτόματος, ώστε να ενεργοποιεί τα μέτρα ελάφρυνσης χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει καταρχήν ότι χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό σταθερό και βιώσιμο. «Εκτιμώ ότι ο αυτοματισμός είναι μία καλή βάση, αυτός δεν θα πρέπει, ωστόσο, να εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την έκφραση πολιτικής βούλησης», τόνισε, προσθέτοντας ότι ένα ημι-αυτόματο σύστημα είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή.

Τέλος, σε άλλη ερώτηση σχετικά με το αν έχει νόημα η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας λίγο πριν την ολοκλήρωσή του, ο Γάλλος επίτροπος απάντησε ότι ο διεθνής οργανισμός είναι ένας αληθινός εταίρος εμπιστοσύνης και όλος ο κόσμος επιθυμεί την συμμετοχή του στο πρόγραμμα μέχρι τέλους. «Είναι μία περιπέτεια που την ξεκινήσαμε μαζί και πρέπει να την ολοκληρώσουμε μαζί» κατέληξε.