Skip to main content

Μοσκοβισί: Ζημιές δισεκατομμυρίων στην ΕΕ λόγω φοροδιαφυγής

Ο Επίτροπος ανέφερε ότι παρότι δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για τη φοροδιαφυγή, η ζημιά εκτιμάται στην τάξη δισεκατομμυρίων ετησίως.

Η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή προκαλούν σημαντικές ζημίες στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της Ε.Ε.» τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τα φορολογικά κενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αποκαλύψεις για τα Paradise Papers.

Απαντώντας συγκεκριμένα στην ερώτηση του ευρωβουλευτή για το «αν θα δημοσιοποιήσει η Κομισιόν τα στοιχεία και το μέγεθος της ζημίας που έχει η οικονομία της Ε.Ε. από το μέγεθος της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής», ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε πως «δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία», λόγω του «αδιαφανούς χαρακτήρα των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων».

Ο ίδιος σημείωσε πάντως ότι οι ζημίες αυτές «εκτιμώνται συνήθως στην τάξη των δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως σε ολόκληρη την Ε.Ε.» και προσθεσε πως η Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη-μέλη στην προσπάθεια να βρεθεί μια αξιόπιστη μέθοδος αξιολόγησης της κλίμακας και του αντίκτυπου της φοροδιαφυγής.

«Όλες οι προτάσεις φορολογικών μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Επιτροπή από την αρχή της τρέχουσας θητείας της για τη βελτίωση της φορολογικής διαφάνειας συμφωνήθηκαν από όλα τα κράτη-μέλη» πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι η πλέον πρόσφατη πρόταση σχετικά με τους κανόνες υποχρεωτικής γνωστοποίησης για ενδιάμεσους βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, όπως εκτίμησε, η ταχεία έγκριση της πρότασης της Επιτροπής για τη δημόσια υποβολή εκθέσεων ανά χώρα, η οποία βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο, θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προόδου για την ενίσχυση της διαφάνειας.

Ο Επίτροπος σημείωσε παράλληλα πως τα κράτη-μέλη ολοκλήρωσαν το έργο της κατάρτισης του ενωσιακού καταλόγου μη συνεργάσιμων φορολογικών δικαιοδοσιών, ο οποίος εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων του Δεκεμβρίου 2017 και περιλαμβάνει 17 δικαιοδοσίες. Σημαντικό, όπως είπε, είναι το γεγονός ότι 47 ακόμη δικαιοδοσίες δεσμεύτηκαν να καλύψουν τις ελλείψεις των φορολογικών τους συστημάτων χάρη στη διαδικασία κατάρτισης του ενωσιακού καταλόγου.

Ο κ. Μοσκοβισί διαβεβαίωσε πως η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με τα κράτη-μέλη για την παρακολούθηση της υλοποίησης των δεσμεύσεων αυτών, καθώς και των αντιδράσεων των χωρών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Σημειώνεται ότι στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης είχε επισημάνει «το μέγεθος της φορολογικής απάτης που λαμβάνει χώρα διεθνώς» με αφορμή «τη διαρροή 13,4 εκατομμυρίων αρχείων από μεγάλες διεθνείς εταιρείες νομικής εκπροσώπησης που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους». «Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, εκατοντάδες πολιτικοί, βασιλικές οικογένειες και μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, συνεχίζουν και κρύβουν τα υπέρογκα κέρδη και τις περιουσίες τους με σκοπό να μην πληρώνουν φόρους. Πρόκειται για φορολογικά κενά, τα οποία καλούνται να αναπληρώσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες» υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής, προσθέτοντας ότι «οι εποπτικοί μηχανισμοί που έχει η Ε.Ε. αποδεικνύονται ανεπαρκείς για να εντοπίσουν τέτοια φαινόμενα».