Skip to main content

Β. Ελλάδα: Μπάχαλο με τις γαλάζιες υποψηφιότητες στην Αυτοδιοίκηση

Οι ανταρσίες πυκνώνουν: Ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν είναι ο μόνος με ζήτημα για τη γαλάζια παράταξη, ανάλογα ζητήματα αντιμετωπίζουν κι άλλοι δήμοι.

«Όποιος βιάζεται σκοντάφτει» λέει το ρητό, που φαίνεται να υιοθετεί η Νέα Δημοκρατία (όχι μόνο σήμερα, αλλά πολλά χρόνια τώρα) για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση, όμως μέχρι να λάβει τις αποφάσεις της για τους υποψήφιους που πρόκειται να στηρίξει, υπάρχει και ο κίνδυνος να... καεί στην προθέρμανση.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα στη Βόρεια Ελλάδα, που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει θέμα. Θέματα ανακύπτουν και σε άλλους δήμους, με Νεοδημοκράτες μάλιστα δημάρχους, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν διάφορα «αντάρτικα».

Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες και ζητήματα για την ημέρα των επίσημων ανακοινώσεων στήριξης του κόμματος, που θα χρειαστεί τελικά να πικράνει πολλούς περισσότερους από όσους θα ήθελε...

Τέτοιες «διασπαστικές» τάσεις αντιμετωπίζουν σήμερα σε δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, όπως για παράδειγμα στο δήμο Ευόσμου –Κορδελιού, στο δήμο Παύλου Μελά, στο δήμο Λαγκαδά και βέβαια στο δήμο Ωραιοκάστρου. Εκεί οι υποψήφιοι, που είτε προέρχονται, είτε ακόμη είναι μέλη της ΝΔ, είναι πάνω από δύο ανά δήμο και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις οι «αντάρτες» κάνουν την πιο σκληρή αντιπολίτευση στους «γαλάζιους» δημάρχους.

Εσχάτως (όχι και τόσο λένε άλλες πληροφορίες) προέκυψε ανάλογο θέμα και στο δήμο Κατερίνης. Ο δήμαρχος, Σάββας Χιονίδης, εκλέγεται από το 2006, πάντα με την υποστήριξη της ΝΔ, και μέχρι πρόσφατα θεωρούταν ο δεδομένος εκλεκτός και για τις εκλογές του 2019.

Ο δήμαρχος ήδη καταγράφει μια απώλεια, καθώς τον... αμφισβητεί ο Θανάσης Λιακόπουλος, ο οποίος μάλιστα είχε και συναντήσεις στην Αθήνα με στελέχη της ηγεσίας (κεντρικά) του κόμματος, προκειμένου να πάρει θέση και στήριξη για την επόμενη μέρα. Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε στα κεντρικά στελέχη με τα οποία είχε επαφές πως ο κ. Χιονίδης ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος βουλευτής Πιερίας με τη ΝΔ, οπότε ο ίδιος ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος δήμαρχος, με τη στήριξη του κόμματος.

Ο κ. Χιονίδης δημοσίως δεν έχει εκφράσει ενδιαφέρον για μεταπήδηση στην κεντρική πολιτική σκηνή, παρότι η ΝΔ στο νομό Πιερίας –εφόσον επαληθευτούν τα σημερινά δημοσκοπικά ευρήματα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές- αναμένεται να εκλέξει μέχρι και τρεις βουλευτές ή σε ένα «extreme» σενάριο ακόμη και τέσσερις (σήμερα έχει μόνο τον Κώστα Κουκοδήμο, που θεωρείται «καραμανλικός») και επιπλέον ένα από τα πιο γνωστά ονόματα και τους πιο πιθανούς για εκλογή στη Βουλή, ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, μετά την ανάδειξή του σε πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος βουλευτής.

Οι πληροφορίες λένε ότι στην Πειραιώς ο κ. Λιακόπουλος δεν πήρε κάποια απάντηση, αλλά όταν επέστρεψε στην Κατερίνη γνωστοποίησε στα ΜΜΕ της περιοχής ότι θα είναι υποψήφιος και μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι θα έχει και τη στήριξη της ΝΔ.

Προφανώς και προκλήθηκε θέμα όχι μόνο στην πόλη και το νομό, αλλά και στο κόμμα. Πηγές από τα κεντρικά της ΝΔ τόνιζαν ότι εν ενεργεία δήμαρχος είναι ο Σάββας Χιονίδης και δεν έχει υπάρξει η παραμικρή εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλευρά του να είναι υποψήφιος βουλευτής, ενώ δεν του έχει γίνει και σχετική πρόταση από το κόμμα για τη λίστα των εθνικών εκλογών. Συνεπώς, οι ίδιες πηγές από την Πειραιώς, τόνιζαν ότι η ΝΔ στηρίζει τον εν ενεργεία «γαλάζιο» δήμαρχο και φυσικά μόνον αυτόν.

Δεν είναι όμως μόνο ο κ. Λιακόπουλος που εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη δημαρχία της Κατερίνης. Είναι και το ενδιαφέρον του «γαλάζιου» βουλευτή, Κώστα Κουκοδήμου, για το δήμο Κατερίνης, όπως αυτό εκφράστηκε στο παρελθόν, χωρίς πάντως να είναι γνωστό αν το ενδιαφέρον αυτό παραμένει ή όχι...

Αυτή η εικόνα δημιουργεί ζητήματα στη ΝΔ, καθώς όπως προαναφέρθηκε δεν αφορά μόνο στο δήμο Θεσσαλονίκης, με τις γνωστές εξελίξεις των προηγούμενων ημερών, ούτε μόνο το δήμο Κατερίνης, αλλά και αρκετούς άλλους δήμους στη Βόρεια Ελλάδα.

Προφανώς και η ΝΔ δεν θα μπορούσε να δίνει χρίσματα ή στηρίξεις σε υποψηφιότητες που δεν ανακοινώθηκαν ακόμη, όμως ο κομματικός μηχανισμός πιθανώς θα μπορούσε να βάλει ένα φρένο σε αυτό το «μπάχαλο» που επικρατεί και έχει μπερδέψει τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους και όσους θέλουν να αναμιχθούν στα αυτοδιοικητικά, αλλά δεν μπορούν καν να επιλέξουν με ποιον υποψήφιο να πάνε...