Skip to main content

Μπάιντεν: Δεν μπορεί να πάρει απόφαση η κυβέρνηση για τον Γκιουλέν

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Τούρκο πρόεδρο πως μόνο ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει για την έκδοση του ιεροκήρυκα.

Μόνο ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει για την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών την Τετάρτη στην Άγκυρα.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ Γκιουλέν ως υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά από τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Μπάιντεν χαρακτήρισε «τρομοκράτες» όσους εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο κ. Μπάιντεν επέμεινε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν μπορεί να αποφασίσει για την έκδοση του κληρικού και υποσχέθηκε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεργαστεί στενά με την Άγκυρα για την υπόθεση.

Παράλληλα, σημείωσε ότι είδε με δέος την αντίδραση της Τουρκίας και του κ. Ερντογάν  κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος, ενώ ζήτησε συγγνώμη που δεν επισκέφθηκε τη χώρα νωρίτερα.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε πως, βάσει διμερών συμφωνιών Ουάσινγκτον και  Άγκυρας, πρέπει να αποφασιστεί η έκδοση του Γκιουλέν.

Ακόμη, υποστήριξε ότι έχουν σταλεί στην Ουάσινγκτον 85 κούτες με έγγραφα πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα και ότι ο Γκιουλέν συνεχίζει να διοικεί την «τρομοκρατική οργάνωσή του» από τις ΗΠΑ.