Skip to main content

Μπαλάφας: Μπορεί να μην υπάρξει συναίνεση με τους ΑΝΕΛ για ΠΓΔΜ

Κάναμε μια κυβερνητική συμμαχία γνωρίζοντας ότι είμαστε δυο διαφορετικά κόμματα με διαφορετικές προελεύσεις, ανέφερε για τους ΑΝΕΛ ο κ. Μπαλάφας.

Την εκτίμηση ότι «μπορεί τελικά να μην υπάρξει συναίνεση με τους ΑΝΕΛ για το όνομα της ΠΓΔΜ» έκανε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Αρχιεπίσκοπο αλλά και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, τόνισε πως «είδαμε την πολύ καθαρή, πατριωτική και σώφρονα τοποθέτηση του προκαθήμενου της Εκκλησίας μας, ο οποίος είπε ότι δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές αλλά εθνική συναίνεση και ομοψυχία», ενώ συμπλήρωσε ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στους άλλους πολιτειακούς παράγοντες, οι οποίοι χειρίζονται το ζήτημα σύμφωνα με τη συνταγματική τάξη.

Ερωτηθείς σχετικά με το γιατί δεν έγινε μια ενημέρωση όπως αναφέρει η αντιπολίτευση και στα κόμματα για το θέμα αυτό, αλλά μόνο συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο υποστήριξε ότι «η υπόθεση της διαπραγμάτευσης για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων τώρα ξεκινά και πολλά θα εξαρτηθούν όπως έχουμε πει και από τις ειλικρινείς ή όχι προθέσεις των γειτόνων μας». Σε πολιτικό επίπεδο, πρόσθεσε, υπάρχει χρόνος και θα γίνουν πολλές συζητήσεις.

Όσο αφορά στο κόμμα του κ. Καμμένου, είπε πως «κάναμε μια κυβερνητική συμμαχία γνωρίζοντας ότι είμαστε δυο διαφορετικά κόμματα με διαφορετικές προελεύσεις». Γενικά, ανέφερε, «η συνεργασία μέχρι τώρα έχει προχωρήσει πολύ καλά, κυρίως στα ζητήματα που είχαμε συνομολογήσει, δηλαδή την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια και φυσικά τα ζητήματα της διαφθοράς και της διαπλοκής».

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι «μπορεί να μην υπάρξει τελικά συναίνεση στο ζήτημα αυτό αλλά θα προχωρήσουμε κανονικά. Δεν πρόκειται να υποστεί κάποιο ρήγμα η κυβερνητική προσπάθεια».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μπαλάφας έδειξε να υπολογίζει θετικές ψήφους από κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας: «Δεν ξέρουμε πως τελικά θα διαμορφωθούν οι προτάσεις αλλά και οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά υπάρχουν βουλευτές της αντιπολίτευσης που δηλώνουν ότι θα στηρίξουν μια θέση σύνθετης ονομασίας χωρίς αλυτρωτισμούς».