Skip to main content

«Μπαλάκι» μεταξύ Μάλτας- Ιταλίας 450 μετανάστες στη Μεσόγειο

Ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι αξίωσε νωρίτερα από τις αρχές της Μάλτας να αναλάβουν τη διάσωση των μεταναστών.

Η κυβέρνηση της Μάλτας απέρριψε κατηγορηματικά την ιταλική απαίτηση να σπεύσει σε βοήθεια ενός υπερφορτωμένου πλεούμενου που μεταφέρει εκατοντάδες μετανάστες στη Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η διάσωση των ανθρώπων που επιβαίνουν σε αυτό είναι ευθύνη των αρχών της Ιταλίας.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι αξίωσε νωρίτερα από τις αρχές της Μάλτας να αναλάβουν τη διάσωση και την υποδοχή των περίπου 450 μεταναστών που επιβαίνουν στο πλεούμενο αυτό, ενόσω βρισκόταν στην περιοχή ευθύνης των μαλτέζικων αρχών ως προς τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ερίζοντας πως "αυτό το σκάφος δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφιχθεί" στην Ιταλία.

Αφότου ανέλαβε τον θώκο τον περασμένο μήνα, ο Σαλβίνι διεξάγει εντατική εκστρατεία για να εκμηδενίσει τις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα ιταλικά λιμάνια, κλείνοντάς τα στα πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

"Όταν ήλθαμε σε επαφή μαζί τους, οι άνθρωποι πάνω στο σκάφος ενημέρωσαν τις αρχές της Μάλτας ότι η πρόθεσή τους ήταν να πάνε στη Λαμπεντούζα", ανέφερε η Βαλέτα σε ανακοίνωσή της. Αναφερόταν στο ιταλικό νησί ανάμεσα στη Σικελία και τη Λιβύη, από τις ακτές της οποίας συχνά διακινητές στέλνουν επικίνδυνα πλεούμενα γεμάτα μετανάστες και πρόσφυγες προς την κατεύθυνση των ιταλικών ακτών.

"Η Μάλτα επιτηρούσε το σκάφος για να εγγυηθεί ότι θα προσφερόταν άμεσα βοήθεια εάν αυτό απαιτείτο. Το σκάφος βρίσκεται τώρα στα ιταλικά χωρικά ύδατα", προστίθεται στην ανακοίνωση. "Η Μάλτα τήρησε όλες τις υποχρεώσεις της βάσει των εφαρμοστέων διεθνών συμβάσεων για τον συντονισμό σε περιπτώσεις συμβάντων έρευνας και διάσωσης", συμπληρώνεται.

Υπήρξαν ήδη άλλες δύο τέτοιες διενέξεις ανάμεσα στη Βαλέτα και στη Ρώμη αφότου ανέλαβε την εξουσία η νέα ιταλική κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Λέγκα του Σαλβίνι και το λαϊκιστικό, "αντισυστημικό" Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), την 1η Ιουνίου. Στη μία περίπτωση, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που διασώθηκαν μεταφέρθηκαν στην Ισπανία, στη δεύτερη στη Μάλτα.

Ο Σαλβίνι, ο αρχηγός της Λέγκας, επέμεινε πως η Ιταλία δεν θα υποδεχθεί τους μετανάστες διότι είναι ευθύνη της μαλτέζικης κυβέρνησης. Η Μάλτα, ένα μικρό νησί-κράτος, γενικά έχει αποφύγει την υποδοχή μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών.

Από το 2014, στην Ιταλία έχουν αφιχθεί πάνω από 650.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι πάντως κατά κανόνα στη συνέχεια προσπαθούν να φύγουν προς τον βορρά, προς άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φέτος οι αφίξεις έχουν μειωθεί κατά 85% και πλέον.

Το ιταλικό λιμενικό εξάλλου παρέλαβε περίπου 30 Σύριους πρόσφυγες από ένα πλεούμενο νωρίτερα την Παρασκευή, που μεταφέρθηκαν στη Λαμπεντούζα.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Σαλβίνι, ο συναρμόδιος υπουργός Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι (M5S) ζήτησε επίσης από τη Μάλτα να ενεργήσει λέγοντας πως είναι "καθήκον της" να στείλει πλοία και να "ανοίξει τα δικά της λιμάνια".

Tις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, αφότου η Ρώμη έκλεισε τα λιμάνια της στα πλοία των ΜΚΟ, πάνω από 600 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, πνίγηκαν ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι στη Μεσόγειο, εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).