Skip to main content

Μπάνκι: Αν δεν πίστευα στην επιτυχία, δεν θα ερχόμουν στην ΑΕΚ (video)

Ο νέος κόουτς της «Ένωσης», κατά την παρουσίασή του, μίλησε για την αγωνιστική του φιλοσοφία και για τον λόγο που επέλεξε να έρθει στην Ελλάδα.

Για την επιλογή του να έρθει στην Ελλάδα κοουτσάροντας την ΑΕΚ και την αγωνιστική του φιλοσοφία μίλησε κατά τη σημερινή του παρουσίαση, ο Λούκα Μπάνκι.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο νέος προπονητής της «Ένωσης»:

«Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ. Πιο συγκεκριμένα επειδή έγινα πρώτος προπονητής σε ένα τόσο μεγάλο και φιλόδοξο κλαμπ. Ήταν δύσκολο να αντισταθώ στην πίεση που δεχόμουν εσωτερικά να ζήσω αυτή την εμπειρία, που μόνο το ελληνικό μπάσκετ μπορεί να δώσει. Κάτι που καταλαβαίνεις καθημερινά πόσο παθιασμένος είναι ο κόσμος.

Από την πρώτη στιγμή που με πλησίασε το κλαμπ και ο πρόεδρος, μπόρεσα να καταλάβω ποια είναι η αίσθηση που βγάζει το κλαμπ. Θέλουμε να δούμε αυτό το κλαμπ να βελτιώνεται, που έχει γίνει μέσα από μια δύσκολη περίοδο τα προηγούμενα χρόνια μέχρι την κατάκτηση των τροπαίων πέρυσι, κάτι που φάνταζε σχεδόν απίθανο. Έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις, αλλά το όραμα που έχει ο πρόεδρος έφερε τα τρόπαια και το πού μπορεί να φτάσει το κλαμπ.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα καθημερινής δουλειάς των ανθρώπων που δουλεύουν και τις αγάπης των οπαδών. Το ότι μπορώ να πάρω μέρος αυτού του κόσμου ήταν ο βασικός λόγος που αποφάσισα να δεχθώ την πρόταση».

Για τους στόχους της ομάδας φέτος είπε: «Είναι προφανές ότι είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για στόχους, καθώς η ομάδα δεν έχει σαφή δομή ακόμα. Η επιθυμία είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί σε κάθε διοργάνωση που θα πάρουμε μέρος, Όντας κάτοχοι του BCL μας αναγκάζει να βάλουμε τα δυνατά μας για να επιβεβαιώσουμε τα προγνωστικά ότι είμαστε ανάμεσα στα φαβορί και φέτος.

Κάτι αντίστοιχο μπορούμε να πούμε και για το κύπελλο, όπου πέρυσι η ομάδα έκανε εξαιρετική εμφάνιση, και για το πρωτάθλημα όπου θέλουμε να μπούμε σε μια θέση που αρμόζει σε ένα κλαμπ φιλόδοξο όπως η ΑΕΚ.

Το να ταυτοποιήσουμε τους στόχους είναι δύσκολο, αλλά υπάρχει θέληση να φτιάξουμε μια ομάδα όσο το δυνατό πιο ανταγωνιστική».

Για το αν σκέφτηκε να αναλάβει μια ομάδα με δύο τίτλους στην κατοχή της και για τη φιλοσοφία του την αγωνιστική: «Αν σκεφτόμουν ότι θα ήταν αδύνατο να επαναλάβουμε τα περσινά κατορθώματα, τότε καλύτερα θα ήταν να μείνω στο σπίτι μου. Αυτό που πέτυχε ο κόουτς Σάκοτα, το σταφ και η διοίκηση πέρυσι είναι εξαιρετικό.

Αλλά πήρα αυτή την απόφαση όχι μόνο θέλοντας να συνεχίσω σε αυτό το δρόμο, αλλά να βάλω και μια ταυτότητα, μια εμπιστοσύνη και πάθος που πρέπει να βγαίνει για το κλαμπ από όλους.

Σχετικά με το αγωνιστικό στιλ που παίζω, η ιδέα που έχω είναι να παίζω όσο πιο έξυπνα σε σχέση με τους παίκτες που έχω στη διάθεσή μου. Δεν έχω προσπαθήσει ποτέ η φιλοσοφία μου να ξεπερνά τους αθλητές που έχω. Οι αθλητές είναι συνεργάτες που θα με βοηθήσουν να τους προσεγγίσω ατομικά και οι ίδιοι είναι αυτοί που θα μας δείξουν ποιοι μπορεί να είναι οι στόχοι. Σχετικά με τα αποτελέσματα είναι σημαντική η αξιοποίηση των αθλητών, να δημιουργήσουμε ένα στιλ, που θα συνεχίσει να παθιάζει τους οπαδούς.

Καταλαβαίνω το βάρος των δύο τίτλων. Θα ήθελα να σας πείσω για τη θετική ενέργεια που μπορούν να δώσουν στην ΑΕΚ αυτά τα τρόπαια. Οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος πριν από τη συνάντησή μας μου έδωσαν ένα όραμα. Η πεποίθηση που μου έχει δημιουργηθεί είναι ότι ένας προπονητής πρέπει να κάνει συνδυασμό αξιοποίησης και φιλοσοφίας.

Ξέρω πολύ καλά ότι είναι δύσκολη διαδικασία, ειδικά για να γίνει σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά θέλησή μου είναι να δείξω μια κατεύθυνση. Και κάθε μέρα θα ασχολούμαι με τους συνεργάτες μου να τη διατηρήσω. Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα φτάσουμε στο μεγαλύτερο επίπεδο όπως έγινε πέρυσι.

Αλλά σίγουρα αυτή η προσπάθεια θα είναι ώστε να πάμε το πρόγραμμα σε διαρκή βελτίωση και σε ορισμένες στιγμές της ιστορίας σου μπορεί να έρθει τρόπαιο. Σε άλλες στιγμές μπορεί να φέρει αξιοποίηση. Αυτό που θέλουμε είναι να ικανοποιήσουμε τις φιλοδοξίες και το πάθος των οπαδών. Και κάθε μέρα να καταλαβαίνουν και να αξιολογούν την προσπάθειά μας.

Προγραμματίζουμε να κερδίσουμε τίτλους, όπως έκανε κι ο κ. Αγγελόπουλος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το κλαμπ. Χωρίς να ξέρεις αν αυτά τα τρόπαια θα έρθουν σε 1,2 ή 5 χρόνια, αλλά με τη σιγουριά ότι θα έρθουν. Η σιγουριά που έχω είναι οτι η ΑΕΚ θα αρχίσει να κερδίζει ξανά».

Για το αν έχει άποψη για το υλικό της ομάδας και για τους συνεργάτες του: «Προφανώς μπορώ να μιλήσω μόνο με καλά λόγια για αυτά που πέτυχε η ομάδα και το σταφ πέρυσι. Όμως αναπόφευκτα θα γίνουν αλλαγές, που δεν είναι αναγκαστικά συνδεδεμένες με τη δική μας θέληση, αλλά στην ανάγκη να αλλάξουν. Το ίδιο συμβαίνει και με το σταφ, όπου δουλεύουμε για να φτιάξουμε ένα σταφ που θα δώσει τη δυνατότητα να δουλέψω όπως θέλω.Για να επιταχύνουμε και τη διαδικασία ένταξής μου στο περιβάλλον».

Για τη μονοετή συνεργασία με την ΑΕΚ: «Δεν προγραμμάτισα το γάμο μου την επομένη που γνώρισα τη σύζυγό μου. Αλλά είμαι παντρεμένος εδώ και 27 χρόνια».

Για το τι τον έκανε να επιλέξει την Ελλάδα: «Είναι δύσκολο να αντισταθείς στην αίσθηση που αφήνει αυτή η χώρα. Εδώ όλοι μιλούν για την πίεση που υπάρχει στο ελληνικό μπάσκετ. Εγώ θέλω να μιλήσω για την ευχαρίστηση που προκαλεί αυτό το περιβάλλον, ώστε να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου. Έχω μεγάλη όρεξη για να μπω σε αυτό το πρωτάθλημα.

Το ότι οι προπονητές του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού έχουν τόσους τίτλους κι έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν την Ευρωλίγκα, ο δε Μπλατ διεκδίκησε και τίτλο στο ΝΒΑ, είναι μόνο κίνητρο για να έρθεις και να ανταγωνιστείς αυτούς, αλλά δεν είναι το μοναδικό. ΑΕΚ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι ομάδες με ευρωπαϊκή ισχύ. Το δείχνει η ιστορία τους.

Αλλά αυτό είναι ένα πρωτάθλημα που αξιοποιεί τους γηγενείς αθλητές και προπονητές. Πρέπει να σκεφτείτε ότι αυτοί οι προπονητές θα δώσουν τη διαφήμιση που αξίζει το πρωτάθλημα. Η πολύ καλή δουλειά που κάνουν οι Έλληνες προπονητές φαίνεται και από τη δουλειά που κάνουν στο εξωτερικό. Άρα αυτό είναι κοινώς αποδεκτό. Είναι ένα πρωτάθλημα, που δημιουργεί εξαιρετικούς προπονητές».

Για το ότι τον περιγράφουν όλοι ως εργασιομανή: «Καταλαβαίνω ότι με περιγράφουν ως δουλευταρά, αλλά είμαι στη ίδια λίστα με τους περισσότερους προπονητές. Το μπάσκετ όπως είναι δομημένο με δύο ή τρεις διοργανώσεις σε αναγκάζει να ακολουθείς ένα πρόγραμμα πολύ κουραστικό. Στην Ευρωλίγκα π.χ. μπορείς να παίξεις 80 παιχνίδια σε μία χρόνια. Αυτό σου παίρνει χρόνο και ενέργεια.

Για να δείξεις στους παίκτες και στους συνεργάτες ότι πρέπει να δίνεις τα πάντα κάθε μέρα. Δεν θα ήθελα να πω τι λείπει από τις άλλες ομάδες για να κερδίσουν το πρωτάθλημα. Θα μιλήσω για μας.

Υπάρχει μια δεδομένη μεγάλη διαφορά στο μπάτζετ και στις επιλογές των παικτών. Πρέπει να είμαστε πιο δημιουργικοί. Να φτιάξουμε ένα ρόστερ κι ένα στιλ παιχνιδιού που θα είναι ανταγωνιστικό. Έχω δει σε πολλές ομάδες αυτή την άποψη. Το αν έχεις παίξει στον τελικό απέναντι σε δύο από τα φαβορί για το πρωτάθλημα, δεν σημαίνει ότι δεν έχεις άλλες πιθανότητες. Δεν το ονειρευόμαστε, αλλά πολλοί ξέρουν ότι υπάρχουν ομάδες έτοιμες να μας δώσουν μαθήματα».

Για το πού θα ψάξει για παίκτες: «Γνωρίζω την ιταλική αγορά. Κι αυτή τη χρονιά είχα την ευκαιρία να τσεκάρω την ανθεκτικότητα κάποιων αθλητών στην πίεση. Θέλω να φτιάξουμε ένα ρόστερ που θα βασίζεται στο ταλέντο, την εμπιστοσύνη, την εμπειρία και νεανικότητα. Θα δω την αγορά που γνωρίζω. Έχω αρκετά μεγάλη γνώση την αγορά, αλλά θα με βοηθήσουν και οι συνεργάτες μου».

Για το αν υπάρχει πλάνο αξιοποίησης νέων παικτών: «Όσον αφορά την εμπειρία μου η αξιοποίηση ενός νέου αθλητή πρέπει να περάσει από προγραμματισμό. Η βελτίωση ενός υποσχόμενου αθλητή εξαρτάται από την ικανότητά του και τη θέλησή του, εξαρτάται από το πότε το κλαμπ έχει την ικανότητα να φτιάξει τις συνθήκες για να έχει μια ευκαιρία και να την αξιοποιήσει. Αυτό μου έχει δείξει η εμπειρία.

Από την άλλη η πορεία ενός νέου αθλητή ώστε να αξιοποιηθεί δεν έχει συγκεκριμένα στάδια, αλλά σίγουρα πρέπει να δυναμώσουν οι ίδιοι. Αν έχεις μια ατυχία και χάσεις έναν σημαντικό παίκτη, το να  δώσεις εκείνη τη στιγμή χρόνο σε ένα νέο είναι πολύ δυνατή επιλογή.

Από την ανάλυση που έχει γίνει από τη διοίκηση για κάποιους νέους αθλητές και από την ιδέα που έχουμε για την ομάδα που θέλουμε να φτιάξουμε, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε νέους αθλητές. Πρέπει να έχουμε τη βοήθεια από όλους στις στιγμές που θα πρέπει να δημιουργήσουμε μέσα από δυσκολίες».