Skip to main content

Μπάρμπα Στάθης: Ο... αγρότης που έμαθε την Ελλάδα να τρώει κατεψυγμένα

Η Μπάρμπα Στάθης, σύμφωνα με τα στοιχεία, διατηρεί ηγετική θέση στον κλάδο των κατεψυγμένων λαχανικών με μερίδιο 50,1% σε όγκο και 62,1% σε αξία.

Σε μία εποχή κατά την οποία ελάχιστοι στην Ελλάδα φαντάζονταν ότι τα λαχανικά, εκτός από φρέσκα θα μπορούσαν να πωλούνται και κατεψυγμένα, έχοντας ως στόχο τη μακρά συντήρησή τους στο εκάστοτε νοικοκυριό και με δεδομένη τη ραγδαία εξάπλωση των ηλεκτρικών συσκευών και δει των ψυγείων στα ελληνικά σπίτια, ένας επιχειρηματίας καινοτόμησε. 

Το 1969, o Δραμινός βιομήχανος με κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα την παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία καπνών, Ιωάννης Μιχαΐλίδης, προχώρησε στην ίδρυση της πρώτης παραγωγικής γραμμής κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών. Η εταιρεία του, γνωστή με την ονομασία ΕΒΙΕ Μιχαϊλίδης, δημιούργησε μία νέα επιχειρηματική δραστηριότητα με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το όνομα αυτής της επιχείρησης ήταν Μπάρμπα Στάθης.

Ο Μιχαϊλίδης, είχε διαβλέψει τη μεγάλη στροφή στις διατροφικές συνήθειες – εκτός από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου – και των Ελλήνων καταναλωτών. Οι ρυθμοί ζωής άρχισαν να μεταβάλλονται και η λέξη ευκολία άρχισε να γίνεται το ζητούμενο και σταδιακά να επιβάλλεται ως καθεστώς στην καθημερινότητα.

Ο ηλικιωμένος αγρότης με το καλάθι στην αγκαλιά

Στις συσκευασίες λαχανικών ήταν αποτυπωμένος ένας μυστακοφόρος ηλικιωμένος και ευτραφής αγρότης, ο οποίος κρατούσε στην αγκαλιά του ένα καλάθι με λαχανικά. Ο ηλικιωμένος κύριος, ήταν εκείνος που έμαθε τους Έλληνες, να αγοράζουν και να καταναλώνουν κατεψυγμένα λαχανικά.

Χαρακτηριστικό της διεισδυτικότητας που εμφανίσε η πρωτοπόρα για την εποχή της εταιρεία, είναι το γεγονός ότι κατά τη δεκαετία του ’80 διεύρυνε το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της  με νέα και πρωτόγνωρα για την εποχή τους προϊόντα όπως ήταν τα μείγματα λαχανικών αλλά και οι κατεψυγμένες πατάτες.

Η δημιουργία της Ανώνυμης Εταιρείας Μπάρμπα Στάθης – Η είσοδος στο Χρηματιστήριο

Με το πέρασμα των ετών – το 1990 - ο κλάδος κατεψυγμένων της ΕΒΙΕ Μιχαϊλίδης, αποσχίστηκε από τις υπόλοιπες δραστηριότητες της μητρικής εταιρείας. Ταυτόχρονα ιδρύθηκε η διευρυμένη πλέον εταιρική μορφή, Μπάρμπα Στάθης Α.Ε. Το 1991 και συγκεκριμένα στις 26 Ιουνίου, η εταιρεία μπήκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η πλήρης εξαγορά από τη Δέλτα

H πορεία της επιχείρησης, η οποία καταγραφόταν διαρκώς ανοδική, με δεδομένη την καινοτόμα της υπόσταση. Το 1994 ο όμιλος Δέλτα της οικογένειας Δασκαλόπουλου, προχώρησε στην εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της Μπάρμπα Στάθης και χρόνο αργότερα στη συγχώνευση της Μπάρμπα Στάθης με τη θυγατρική της Δέλτα, Froza, με την πρώτη να απορροφά τη δεύτερη. Η ένωση των δύο εταιρειών, έφερε κοντά τις δύο ανταγωνίστριες, κραταιές επιχειρήσεις στον κλάδο των κατεψυγμένων προϊόντων. Σταδιακά στον κλάδο των κατεψυγμένων προϊόντων και υπό την ομπρέλα του ομίλου Μπάρμπα Στάθης, εντάχθηκε και η Άλεσις ΑΒΕΕ, η οποία δραστηριοποιείται έως και σήμερα στον τομέα της κατεψυγμένης ζύμης με την εμπορική ονομασία Χρυσή Ζύμη.

Η είσοδος στην αγορά της φρέσκιας σαλάτας

Το Σεπτέμβριο του 2001, ένας κλάδος με περαιτέρω προοπτικές διαγραφόταν για τη Μπάρμπα Στάθης, με την ίδρυση της θυγατρικής Γκρήνφουντ Α.Ε. Το νέο στοίχημα αυτή τη φορά ήταν η αξιοποίηση των φρέσκων λαχανικών. Ένας τομέας, ο οποίος αποδείχτηκε ότι διαθέτει ευρύ πεδίο ανάπτυξης, με τη Γκρήνφουντ να ειδικεύεται στην επεξεργασία και τυποποίηση φρέσκιας σαλάτας, η οποία διατίθεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η Χρυσή Ζύμη

Ένα χρόνο αργότερα, η Μπάρμπα Στάθης, προχώρησε στην εξαγορά και του υπολειπόμενου ποσοστού της Άλεσις ΑΒΕΕ, αποκτώντας πλέον το 100% των μετοχών. Η Χρυσή Ζύμη κυριαρχεί στον κλάδο της κατεψυγμένης ζύμης, όπου έως και σήμερα κατέχει ηγετική θέση. Σημειώνεται ωστόσο ότι ποσοστό που ανέρχεται στο 49% των μετοχών της Άλεσις – Χρυσή Ζύμη, ανήκει πλέον στον Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία, Μιχάλη Αραμπατζή(από το 2007), ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή του μητρικού ομίλου της Μπάρμπα Στάθης, Vivartia, στην εταιρεία του Αραμπατζή, Ελληνική Ζύμη.



Οι δραστηριότητες της Μπάρμπα Στάθης

Αυτή τη στιγμή, στις βασικές δραστηριότητες της  Μπάρμπα Στάθης εντάσσεται η παραγωγή και διάθεση τόσο συμβατικών όσο και βιολογικών κατεψυγμένων λαχανικών, μειγμάτων λαχανικών απλών ή με ρύζι, καθώς και συνδυασμοί κατεψυγμένων λαχανικών, σε έτοιμες προτάσεις διατροφής.  

Ανοδικά τα κατεψυγμένα το 2017 – Ηγετική θέση για Μπάρμπα Στάθη

Σε ό,τι αφορά τη γενική εικόνα του κλάδου των κατεψυγμένων λαχανικών, στη διάρκεια του 2017 κινήθηκε ανοδικά κατά 3,4% σε όγκο και κατά 3,2% σε αξία.

Η Μπάρμπα Στάθης, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, διατηρεί ηγετική θέση στον κλάδο των κατεψυγμένων λαχανικών με μερίδιο 50,1% σε όγκο και 62,1% σε αξία.

Ταυτόχρονα η εταιρεία, επενδύοντας στην ελληνική παραγωγή, κατά την τελευταία εξαετία έχει τριπλασιάσει τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις λαχανικών που διατηρεί από 11.000 στρέμματα που ήταν το 2011, σε 33.000 στρέμματα το 2017.

Καναδάς και Μ. Βρετανία εκτόξευσαν τις εξαγωγές

Σε επίπεδο εξαγωγών, η Μπάρμπα Στάθης, φτάνει έως και την Αυστραλία, ενώ τα προϊόντα της διανέμονται επίσης τόσο στον Καναδά, στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς και στην Αμερική και στη Μέση Ανατολή. Οι εξαγωγές στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς κινήθηκαν ανοδικά κατά +14% σε σχέση με το 2016.

Είσοδος της Χρυσής Ζύμης σε Μάλτα και Κατάρ

Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση στα κατεψυγμένα λαχανικά ανήλθε σε ποσοστό 10,8% και στις καταψυγμένες ζύμες σε 15,6%. Το αποτέλεσμα αυτό, οφείλεται στην ανάπτυξη των μεγάλων πελατών αλλά και την είσοδο σε νέες αγορές. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις στον Καναδά, που είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της Μπάρμπα Στάθης, σημείωσαν αύξηση κατά 60% και στην Αγγλία κατά 19%. Ταυτόχρονα όμως και τα επώνυμα προϊόντα κατεψυγμένης ζύμης του ομίλου εισήχθησαν σε νέες αγορές όπως Μάλτα και Κατάρ.

Έως 18 Ιουλίου η αναδιάρθρωση των δανείων και η συμφωνία με τις τράπεζες

Σημειώνεται τέλος, ότι ο όμιλος Vivartia, στον οποίο εντάσσεται η Mπάρμπα Στάθης, βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς, για την αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων. Η συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως και τις 18 Ιουλίου.