Skip to main content

Μπαζότοποι Θεσσαλονίκης: 42 πυρκαγιές από το τέλος Ιουλίου!

Απομακρύνθηκαν μόνο οι 4.000 τόνοι εύφλεκτων υλικών από τα «κόκκινα» σημεία στο νομό, λόγω περιορισμένων οικονομικών και άμεσης ανάγκης.

Στοιχεία που προκαλούν αν μη τι άλλο εντύπωση έδωσε στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης η αντιπεριφερειάρχης, Βούλα Πατουλίδου, σε ερώτηση που κατέθεσε η περιφερειακή παράταξη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» για την «απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων και απορριμμάτων – αποβλήτων».

Η κ. Πατουλίδου είπε ότι στα σημεία που υπέδειξε ως «χωματερές» μπάζων και πάσης φύσεως ογκωδών απορριμμάτων η Πυροσβεστική Υπηρεσία, στο νομό Θεσσαλονίκης, εκδηλώθηκαν από το τέλος του προηγούμενου Ιουλίου μέχρι σήμερα 42 πυρκαγιές!

Γεγονός που καταδεικνύει την επικινδυνότητα των σημείων και την ανάγκη να μπει μια τάξη στο χάος που επικρατεί.

Στη λίστα των επικίνδυνων σημείων που έδωσε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η Πυροσβεστική περιλαμβάνονται περιοχές της Περαίας, της Συμμαχικής Οδού, του Δενδροποτάμου, των Διαβατών και του στρατοπέδου Κόδρα στην Καλαμαριά.

«Ενημερωθήκαμε και ως αντιπεριφέρεια και ως διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας από την Πυροσβεστική για τον τεκμηριωμένο κίνδυνο πυρκαγιάς σε χώρους ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων. Ακολούθησε αλληλογραφία με τους εμπλεκόμενους δήμους, στους οποίους εστιάστηκε ο κίνδυνος πυρκαγιάς, κατά την οποία δηλώθηκε εγγράφως η αδυναμία επέμβασης από ορισμένους εξ αυτών των δήμων. Στο πλαίσιο των υποχρεώσεών μας για πρόληψη καταστροφών, λάβαμε την απόφαση μετριασμού του κινδύνου, με την απομάκρυνση των ογκωδών αντικειμένων και απορριμμάτων από τα 'κόκκινα' σημεία που υπέδειξε η Πυροσβεστική», είπε η κ. Πατουλίδου.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, ο διαχωρισμός έγινε έπειτα από αυτοψία στους χώρους που υπέδειξε η Πυροσβεστική και απομακρύνθηκαν πρωτίστως τα εύφλεκτα υλικά (απόβλητα συσκευασίας, χαρτί, γυαλί, πλαστικό, απόβλητα φυτών, κλαδιά, χόρτα, απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων, λάσπες, αστικά λύματα, ογκώδη).

«Κατά τις εργασίες απομάκρυνσης έγινε επιτόπου διαχωρισμός των εύφλεκτων υλικών και επιλέχτηκε η άμεση απομάκρυνση 4.000 τόνων κι όχι όλων των αποβλήτων που βρίσκονται στα σημεία, με αποτέλεσμα οι συνολικές ποσότητες να είναι πολλαπλάσιες», σημείωσε η κ. Πατουλίδου.

Την ερώτηση κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», που είναι και μέλη της Μητροπολιτικής Επιτροπής, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Γιώργος Θεοδωρόπουλος.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι ρώτησαν με ποια λογική έγινε ο διαχωρισμός των εύφλεκτων υλικών και με ποιο κριτήριο ορίστηκε να καθαριστούν μόνο οι 4.000 τόνοι, όπως και αν έγινε αυτοψία στους χώρους που υποδείχτηκαν ως «κόκκινοι» από την Πυροσβεστική, αν υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση για τη διάθεση των ογκωδών απορριμμάτων σε αυτούς τους χώρους και αν έχουν αποδοθεί οι ευθύνες σε όσους απέρριψαν μπάζα και άλλα απόβλητα σε αυτούς τους χώρους κι αν έχουν καταλογιστεί τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Η κ. Πατουλίδου επισήμανε ότι ήταν αναγκαίο και άμεσο να απομακρυνθούν πρώτα (και προφανώς με βάση και τις οικονομικές δυνατότητες) τα εύφλεκτα υλικά επειδή ο κίνδυνος πυρκαγιάς έχει αποδειχθεί από τις 42 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από το τέλος του προηγούμενου Ιουλίου στα συγκεκριμένα σημεία.

Αυτοψία, είπε η αντιπεριφερειάρχης, πραγματοποιήθηκε από τις 25 Ιουλίου.