Skip to main content

Ξεκινάει το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης - Πώς θα λειτουργεί

Σταδιακή αλλαγή μέσα στο επόμενο τρίμηνο - Τι θα προβλέπεται για τους οδικούς άξονες που παρουσιάζουν μεγάλη εμπορική κίνηση

Ξεκινά το επόμενο διάστημα η υλοποίηση του νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς μπήκαν οι υπογραφές με την ανάδοχο εταιρεία.

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα καθυστερήσεων και εμπόδια που έπρεπε να ξεπεράσει η δημοτική αρχή, σήμερα υπογράφηκε η σύμβαση με την εταιρεία που θα αναλάβει να υλοποιήσει το έργο.

Για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τον δήμο Θεσσαλονίκης έκανε λόγο μιλώντας στη Voria.gr η νέα αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου, σύμφωνα με την οποία με την εφαρμογή του νέου συστήματος θα αναβαθμιστεί η ζωή των πολιτών.

Με την ανάπτυξη της ελεγχόμενης στάθμευσης ο δήμος Θεσσαλονίκης προσβλέπει σε βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών στην πόλη κατά 20% αλλά και σε σημαντικά οικονομικά οφέλη. Την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί αναλυτικά η εφαρμογή του συστήματος.

Ωστόσο, θα αναπτυχθεί σταδιακά μέσα στο επόμενο τρίμηνο στο κέντρο της πόλης, λόγω της μικρής δύναμης της δημοτικής αστυνομίας, η οποία θα επιφορτιστεί με τον έλεγχο του νέου συστήματος. Αρχικά θα εφαρμοστεί στη ζώνη νότια της οδού Τσιμισκή ανάμεσα στη Σαλαμίνος και την Εθνικής Αμύνης και πιθανότατα και σε τμήμα της Άνω Πόλης.

Με την έναρξη εφαρμογής του συστήματος οι μόνιμοι κάτοικοι κάθε περιοχής θα έχουν τη δυνατότητα να παρκάρουν δωρεάν σε σειρά δρόμων, που δεν είναι ιδιαίτερα εμπορικοί. Στους άξονες που παρουσιάζουν μεγάλη εμπορική κίνηση θα μπορούν να σταθμεύουν επί πληρωμή οι επισκέπτες κάθε περιοχής για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των τεσσάρων ωρών.

Η ελεγχόμενη στάθμευση στις αποκλειστικές θέσεις επισκεπτών θα λειτουργεί τις καθημερινές από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 μετά το μεσημέρι. Τις υπόλοιπες ώρες, δηλαδή από τις 9 το βράδυ μέχρι και τις 8 την επομένη το πρωί, οι θέσεις των επισκεπτών θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από τους μόνιμους κατοίκους χωρίς χρέωση.

Θα λειτουργεί ηλεκτρονικά μέσω κινητού τηλεφώνου ή internet για δημότες και επισκέπτες. Ο πολίτης αρχικά θα πρέπει να κάνει εγγραφή στην εταιρεία, που θα αναλάβει να οργανώσει το σύστημα, ώστε να αποκτήσει ένα προσωπικό κωδικό.

Όταν ο ενδιαφερόμενος οδηγός βρίσκει μια θέση ελεγχόμενης στάθμευσης θα μπαίνει από το κινητό του στην εφαρμογή, θα πληκτρολογεί τον κωδικό του και θα ξεκινάει να μετράει ο χρόνος παρκαρίσματος. Ουσιαστικά, θα πληρώνει το τίμημα είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω προπληρωμένης κάρτας.

Σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ, θα τους δίνεται η δυνατότητα να αγοράσουν ειδικές κάρτες με προπληρωμένο χρόνο από τα περίπτερα.