Skip to main content

Μπήκαν οι υπογραφές για το Ταμείο Επιχειρηματικότητας

Tις διάφορες δυνατότητες δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ενίσχυσης της εγγυοδοτικής ικανότητας των ελληνικών τιτλοποιημένων δανείων εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης τη
«Tις διάφορες δυνατότητες δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ενίσχυσης της εγγυοδοτικής ικανότητας των ελληνικών τιτλοποιημένων δανείων» εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, όπως είπε σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Φλας η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη, ενώ σημείωσε ότι «οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι σιγά - σιγά στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 οι τράπεζες θα μπορούν να χορηγούν περισσότερη ρευστότητα στην αγορά, κάτι που το έχει απολύτως ανάγκη».

Σε ό,τι αφορά στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες, σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα βιωσιμότητας, η υπουργός ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από την ενεργοποίηση όλων των κονδυλίων του ΕΣΠΑ προς τη δημιουργία Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ταμείων διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά για επενδυτικά σχέδια και εν μέρει και για κεφάλαιο κίνησης. «Ήδη έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες και γι’ αυτό υπογράψαμε με όλους τους φορείς της αγοράς πριν από ένα περίπου μήνα το Συμβόλαιο Στήριξης. Χθες υπέγραψα το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και αυτά τα νέα εργαλεία μπαίνουν μπροστά ακριβώς για να στηρίξουν αυτές τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες της ύφεσης και της χρηματοπιστωτικής αστάθειας», είπε η υπουργός.

Επίσης, η υπουργός τόνισε ότι στο πλαίσιο των δράσεων για την ανάπτυξη της οικονομίας απαιτείται η κινητοποίηση όλης της κοινωνίας και επανέλαβε τη θέση της ότι «για να είχαμε σήμερα ανάπτυξη, δηλαδή όχι μόνο θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας σήμερα, αλλά και μια βιώσιμη οικονομία με υψηλή ανταγωνιστικότητα, θα έπρεπε να είχαν γίνει κινήσεις και βήματα πριν 3 χρόνια, πριν 4 χρόνια, μη σας πω πριν 7 χρόνια. Επομένως, ό,τι στήνουμε τώρα, τα αποτελέσματα θα φανούν σε 2 χρόνια και λόγω ακριβώς της κρίσης, προσπαθούμε να επιλέξουμε τέτοια μέτρα που να έχουν επιπτώσεις όσο γίνεται πιο γρήγορα».

Σε αυτό το πλαίσιο υπενθύμισε ότι από τις 17 Οκτωβρίου θα μπορούν να ιδρύονται στη χώρα μας επιχειρήσεις, όχι σε 35 μέρες και με 15 βήματα, αλλά σε 1 ημέρα και με 1 βήμα, ενώ το υπουργείο προχωράει και στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης.

Ανέφερε ακόμα ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα ανακοινωθούν οι νέες τιμές φαρμάκων με βάση το νέο Δελτίο Τιμών και ότι ήδη έχει στα χέρια της το νέο σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση και την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ με ταχείς διαδικασίες προχωράει και η νομοθεσία για τις «καθαρές» τιμές στο ράφι.

Σε ό,τι αφορά στις επιφυλάξεις και τις επικρίσεις του επιχειρηματικού κόσμου και ιδιαίτερα του ΣΕΒ για τον αναπτυξιακό νόμο η υπουργός είπε ότι κάποιες από τις προτάσεις του συνδέσμου θα υιοθετηθούν, αλλά όχι όλες και ως παράδειγμα ανέφερε τη θέση του ΣΕΒ ότι η ανάπτυξη περνάει μέσα από φοροαπαλλαγές.

«Ο ΣΕΒ λέει ότι θα έπρεπε ο Αναπτυξιακός Νόμος να είναι μόνο φοροαπαλλαγές και κυρίως να ενισχύει επενδύσεις άνω των 500.000. Για το θέμα αυτό υπάρχει μια διαφορετική άποψη. Νομίζουμε ότι σε μια οικονομία, όπως η ελληνική, που αποτελείται και από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και κυρίως πολλές απ’ αυτές είναι καινοτομικές επιχειρήσεις, η παραγωγική αναδιάρθρωση δεν γίνεται μόνο μέσα από μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά, ιδιαίτερα σε μια οικονομία που τώρα ξεκινά μια άλλη φάση στον αναπτυξιακό της κύκλο, μπορεί να γίνει από μικρότερες επιχειρήσεις, στις οποίες όμως δίνεις κίνητρα να μεγαλώσουν ιδιαίτερα στους νέους τομείς της πληροφορικής, της βιοτεχνολογίας, της καινοτομίας. Και το μεγάλο στοίχημα για μια βιώσιμη ανάπτυξη είναι ακριβώς να ενισχύσουμε την ποιοτική ανταγωνιστική παραγωγή στον τόπο από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα βγουν στο εξωτερικό. Άρα η εξωστρέφεια και η καινοτομία είναι τα βασικά στοιχήματα της ανάπτυξης», κατέληξε η υπουργός.