Skip to main content

Μπίλλιας: Ο δρόμος της ανάπτυξης για την Κεντρική Μακεδονία

Διήμερο συνέδριο διοργανώνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ, σε αναζήτηση κοινού τόπου για τον στρατηγικό σχεδιασμό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Κεντρική Μακεδονία, παρά τους σημαντικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους της, τη στρατηγική της γεωγραφική θέση, την πολυκαλλιέργεια διαφόρων κλάδων της οικονομίας και το εκπαιδευμένο και αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της έχει και είχε ακόμη και προ κρίσης, μεγάλα αναπτυξιακά προβλήματα σε σχέση με το δυναμικό της.

Όλα τα θέματα που συνδέονται με τον στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, τον συνυφασμένο με την επιχειρηματικότητα, αποφασίζει να θέσει επί τάπητος το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος διοργανώνοντας ένα διήμερο συνέδριο, στις 9 και 10 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη.

"Παρά το γεγονός ότι στη Κεντρική Μακεδονία επενδύθηκαν σημαντικότατοι Κοινοτικοί πόροι, η Περιφέρεια, ακόμη και προ κρίσης, ήταν κάτω από τον αντίστοιχο πήχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα προβλήματα ήταν εντοπισμένα: έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, υπερβολική εξάρτηση από το εθνικό κέντρο, σταδιακή αποβιομηχάνιση, υψηλή ανεργία. Η κρίση βεβαίως επέτεινε τα προβλήματα αλλά οι αιτίες τους δεν βρίσκονται σε αυτή", δήλωσε στη Voria.gr o πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, κ. Πάρις Μπίλλιας.

Σαν αποτέλεσμα, η Κεντρική Μακεδονία που θεωρητικώς έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα υστερεί στην πράξη στον αποτελεσματικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Οι μηχανικοί της Κεντρικής Μακεδονίας, ανοίγοντας ένα πλατύ διάλογο με προσωπικότητες που έχουν γνώση των θεμάτων, θα επιδιώξουν να βάλουν τα πράγματα κάτω, στο διήμερο για την "ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Άμεσες Ενέργειες και Στρατηγικός Σχεδιασμός".

"Υπάρχει μία πανσπερμία απόψεων για το τι πρέπει να γίνει, όταν θα πρέπει γενικότερα να υπακούσουμε σε ένα συνολικό σύστημα θεώρησης των πραγμάτων για να υπάρξει αυτό το Ένα Στρατηγικό Σχέδιο, στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του οποίου, κατά την άποψή μου, θα πρέπει καταλυτικό ρόλο πλέον να παίζει η Περιφέρεια. Η Περιφέρεια, προσαρμοσμένη στο ευρωπαϊκό μοντέλο οργάνωσης, θα πρέπει να έχει καταλυτική συμβολή στο συντονισμό, την επίβλεψη, την χρηματοδότηση δράσεων".

Όπως προσθέτει ο κ. Μπίλλιας, η Περιφέρεια χρειάζεται ένα ρεαλιστικό αναπτυξιακό σχέδιο. Για να υπάρξει όμως ανάπτυξη πρέπει να λυθούν ζητήματα που στη βάση τους είναι πολιτικά και αφορούν το συγκεντρωτισμό των Αθηνών. Η Περιφέρεια χρειάζεται αναπτυξιακά εργαλεία, όπως για παράδειγμα το χωροταξικό του τουρισμού, χρειάζεται απελευθέρωση των στρατηγικών υποδομών, χρειάζεται και χρηματοδοτικούς πόρους.

Όλα τα θέματα που συνδέονται με την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας, θα αναλυθούν στο διήμερο 9-10 Ιουνίου.