Skip to main content

Μπίνι Σμάγκι: «Μέτρα για την αναβάθμιση των ελληνικών τίτλων»

Συνέντευξη του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ στην εφημερίδα Λα Στάμπα με αναλυτική αναφορά στην ελληνική οικονομία.
Για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας μίλησε ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα του Τορίνο Λα Στάμπα. «Κατά την άποψή μας η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα τα οποία, το γρηγορότερο μέχρι το τέλος του 2010, να επιτρέψουν στους τίτλους της να αποκτήσουν και πάλι ένα «rating» βαθμού Α, που θα γίνει και πάλι το κατώτατο όριο για τις δραστηριότητές μας στην αγορά», τονίζει ο Ιταλός οικονομολόγος.

 Σε ερώτηση του δημοσιογράφου «αν πρόκειται για τελεσίγραφο και τι αξιοπιστία μπορεί να διαθέτει, από την στιγμή που όλες οι χώρες του ευρώ παραβιάζουν το σύμφωνο σταθερότητας», ο Μπίνι Σμάγκι απαντά ότι «δεν παραβιάζουν όλοι το Σύμφωνο. Η Γερμανία θα κλείσει το 2010, πιθανότατα, με δημόσιο χρέος κατώτερο του3% του ΑΕΠ της». Για τα επόμενα έτη, προσθέτει, «υπάρχει ένα αξιόπιστο σχέδιο επιστροφής εντός των επιβεβλημένων παραμέτρων». Όσο για την Γαλλία, ο Ιταλός οικονομολόγος, τονίζει ότι «δέχθηκε να επαναφέρει το έλλειμμά της εντός του 3% μέχρι το 2013. Συνολικά, η φορολογική πειθαρχία των χωρών του ευρώ είναι ήδη σαφώς καλύτερη από ό,τι μπορεί να έμοιαζε πριν λίγους μήνες. Και η Ισπανία έλαβε σοβαρές δεσμεύσεις».

Ο συντάκτης της Λα Στάμπα παρατηρεί ότι «ο κώδωνας του κινδύνου της Ελλάδας, κτυπά για όλους» και ο Ιταλός οικονομολόγος, μέλος από το 2005 της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαντά ότι «και μακροπρόθεσμα, αργά ή γρήγορα, τα επιτόκια θα αυξηθούν. Ο κόσμος αρχίζει να διερωτάται πώς θα μπορέσει να αποπληρωθεί το δημόσιο χρέος που έχει αυξηθεί παντού. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει με τον πληθωρισμό. Από αυτή την άποψη οι αποταμιεύσεις δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο».

Σε ό,τι αφορά στην Κίνα «και τις φήμες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει βοήθεια από το Πεκίνο, φήμες που ήταν τελικά αστήρικτες», όπως αναφέρει η «Λα Στάμπα», ο Μπίνι Σμάγκι σχολιάζει: «πιστεύω ότι η Κίνα μιμείται υπερβολικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, και σε ένα ελάττωμα των Αμερικανών. Στο ότι επικεντρώνονται υπερβολικά στο άμεσο μέλλον. Οι Κινέζοι επιθυμούν υποχρεωτικά έναν υψηλό δείκτη ανάπτυξης για να μπορούν να απορροφούν κάθε χρόνο 15 με 20 εκατ. αγρότες που εγκαταλείπουν την ύπαιθρο. Εξάγουν χάρη στην υποτίμηση του νομίσματός τους κρατώντας χαμηλή την αγοραστική δύναμη των πολιτών τους και υψηλό τον δείκτη αποταμίευσης».

Σε σχέση, τέλος, με τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ιταλός οικονομολόγος παρατηρεί ότι «οι τραπεζίτες πρέπει να καταλάβουν ότι η άρνηση, ήδη, της κυβέρνησης Μπους να σώσει την Lehman Brothers, από την οποία προήλθαν τόσο καταστρεπτικές συνέπειες, είχε μια κύρια αιτία: την έντονη επιφύλαξη στο να χρησιμοποιηθούν να χρήματα των φορολογουμένων, για να στηριχθούν οι τράπεζες. Τώρα, η ρήξη ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών και τις τράπεζες κινδυνεύει να γίνει ακόμη βαθύτερη».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ