Skip to main content

Μπλόκο από την Αποκεντρωμένη στον προϋπολογισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης

Αναστάτωση στον δήμο Θεσσαλονίκης προκάλεσε η ακύρωση δύο αναμορφώσεων του προϋπολογισμού του για το 2016 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Στον αέρα απειλείται να τιναχθεί ο προϋπολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2016, μετά την ακύρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης των δύο αναμορφώσεων του.  

Συγκεκριμένα, σήμερα κοινοποιήθηκε στο δήμο η τελική απόφαση του Ελεγκτή Νομιμότητας της Αποκεντρωμένης με την οποία ακυρώνονται οι αναμορφώσεις στο σύνολό τους. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αναστάτωση και πονοκέφαλο στη δημοτική αρχή, καθώς δεν θα μπορεί να υλοποιήσει έργα που έχει προγραμματίσει για το 2016. Επιπλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να προχωρήσουν σε βάρος του δήμου αναγκαστικά μέτρα, εξαιτίας της μη αποπληρωμής του ποσού των 5,3 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της υπεξαίρεσης, σύμφωνα με τη ρύθμιση στην οποία είχε προχωρήσει ο δήμος με το υπουργείο Οικονομικών.  

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου ένα μήνα όταν ο δήμος Θεσσαλονίκης κατέθεσε για έλεγχο στην Αποκεντρωμένη τις δύο αναμορφώσεις του προϋπολογισμού του 2016.

Η Αποκεντρωμένη εξέφρασε τις ενστάσεις της, καθώς οι οικονομικές υπηρεσίες του δήμου στις αναμορφώσεις είχαν προβλέψει ποσό 5,3 εκατ.ευρώ από το πλεόνασμα των ανταποδοτικών τελών (περίπου 7 εκατ. ευρώ) καθώς και από τα κοιμητήρια να κατευθυνθεί για την αποπληρωμή τμήματος του ποσού της υπεξαίρεσης (περίπου 7 εκατ. ευρώ είχε καταλογίσει στο πόρισμα της η οικονομική επιθεωρήτρια). Πληρώνοντας τα 7 εκατ. του αρχικού κεφαλαίου της υπόθεσης της υπεξαίρεσης ο δήμος θα γλυτώσει τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, που ανέβαζουν το ποσό στα 16 εκατ. ευρώ.  

Η ενέργεια αυτή, όμως, σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη δεν είναι σύννομη καθώς τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστρέφουν στους δημότες. Από την πλευρά της, πάντως, η δημοτική αρχή απαντά ότι οι ενέργειες στις οποίες προχωρά δε βλάπτουν το δήμο, αλλά αντίθετα προασπίζουν το συμφέρον των δημοτών. Μιλώντας στη Voria.gr η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα έκανε λόγο για προσπάθεια μπλοκαρίσματος των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου. «Φυσικά και δεχόμαστε τον έλεγχο αλλά τα ελεγκτικά όργανα πρέπει να βλέπουν και τι είναι καλό για έναν δήμο. Όλες οι ενέργειες που κάνουμε είναι προς το συμφέρον των δημοτών, δε γίνεται να μπλοκάρουν τη λειτουργία του δήμου», υποστήριξε η κ. Ρανέλλα.  

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο, η δημοτική αρχή είχε ζητήσει από την Αποκεντρωμένη να μην ακυρώσει στο σύνολό τους αλλά εν μέρει τις αναμορφώσεις, προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία του δήμου, αίτημα το οποίο δεν έγινε αποδεκτό.  «Το ποσό που παίρνουμε για την υπεξαίρεση από τα ανταποδοτικά είναι εισφορές που δεν είχε αποδώσει ο Σαξώνης και για υπαλλήλους της Καθαριότητας που πληρώνονται από τα ανταποδοτικά έσοδα» υποστήριξε η αρμόδια αντιδήμαρχος, η οποία τόνισε ότι «πρέπει να γίνεται και μια αξιολόγηση των κινδύνων για τον δήμο».  

Ήδη οι υπηρεσίες του δήμου ετοιμάζουν νέα αναμόρφωση του προϋπολογισμού προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Η νέα αναμόρφωση αναμένεται να εξεταστεί εκτάκτως στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου να κατατεθεί εκ νέου στην Αποκεντρωμένη. Υπάρχει, πάντως, η σκέψη ο δήμος να προσφύγει στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων κατά της απόφαση της Αποκεντρωμένης.

Σε κάθε περίπτωση, τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, καθώς δεν γίνεται να παραλύσει ο δήμος Θεσσαλονίκης μέχρι να βγει η απόφαση της Επιτροπής.