Skip to main content

Μπλόκο... στο καρναβάλι της Ξάνθης

Πλήγμα και στο καρναβάλι της Ξάνθης έχουν επιφέρει τα αγροτικά μπλόκα και η οικονομική κρίση, καθώς οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της πόλης για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας παρουσιάζονται μειωμένες
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Πλήγμα και στο καρναβάλι της Ξάνθης έχουν επιφέρει τα αγροτικά μπλόκα και η οικονομική κρίση, καθώς οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της πόλης για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ ήδη υπάρχουν και οι πρώτες ακυρώσεις. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη ελεύθερα δωμάτια στην πόλη για όσους ενδιαφέρονται να ζήσουν την εμπειρία του Καρναβαλιού της Ξάνθης και μάλιστα, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, σε καλύτερες τιμές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Αν δεν ανοίξουν οι δρόμοι, δεν θα γίνει καρναβάλι. Όταν ανοίξουν, τότεμπορούμε να μιλάμε για τουριστική κίνηση στη Ξάνθη», αναφέρει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, κ. Κώστας Χατζηκωνσταντίνου.

Μέχρι στιγμής ηπληρότητα στα ξενοδοχεία της Ξάνθης για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας φτάνει το 95%, αλλά ήδη έχουν γίνει πολλέςακυρώσεις λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων. Χαρακτηριστικό του αρνητικού κλίματος που δημιουργούν η οικονομική κρίση και τα μπλόκα είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια τα ξενοδοχεία του νομού παρουσίαζαν ήδη από τα Χριστούγεννα πληρότητα 100% για την περίοδο του Καρναβαλιού. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν κόσμο οι ξενοδόχοιτης πόλης έχουν μειώσει μέχρι20% τις τιμές των δωματίων.

«Κάθε χρονιά έχει υψηλή πληρότητατέτοια περίοδο. Φέτος, είχαμε αρκετές ακυρώσεις. Ο κόσμος δεν έρχεταιαπό μακριά με τους κλειστούς δρόμους», σημειώνει υπεύθυνη ξενοδοχείου στη Ξάνθη.

Ευχή όλων είναι η κίνηση την περίοδο του καρναβαλιού να είναι αυξημένηγια να κινηθεί η αγορά της πόλης, η οποία λόγω οικονομικής κρίσης σημείωσε πτώσημέχρι 20% σε σχέση με το 2008.

Το καρναβάλι της Ξάνθης δεν είναι τονωτική ένεση μόνο για τους επιχειρηματίες της πόλης, αλλά και για τους γειτονικούς νομούς. Πολλοί ήταν αυτοί που τα προηγούμενα χρόνια δεν έβρισκαν κατάλυμα στην Ξάνθη και έκαναν κρατήσεις σε ξενοδοχεία όλης της περιφέρειας, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο συγκεκριμένος κλάδος και να ανασαίνουν και οι τοπικές αγορές.

«Αυτή την περίοδο λόγω της αυξημένης ζήτησης σε δωμάτια στην Ξάνθη, πολλοί που δεν βρίσκουν κατάλυμα εκεί έρχονται σε μας», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας, κ. Απόστολος Αθιανάς.  Η πληρότητα, όπως αναφέρει ο κ. Αθιανάς, είναι ικανοποιητική και πιστεύει ότι μέχρι το τέλος της περιόδου των αποκριών θα φτάσει το 80-90% στην περιοχή της Καβάλας.

«Προϋπόθεση γι΄ αυτό είναι να λήξουν τα μπλόκα. Εάν δεν υπάρξουν ανακοινώσεις για νέες κινητοποιήσεις, πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν ακυρώσεις», συμπληρώνει ο κ. Αθιανάς.

Οι ξενοδόχοι της περιοχής ελπίζουν το καρναβάλι να τονώσει την αγορά της πόλης, καθώς η πτώση της τουριστικής κίνησης στην Καβάλα ήταν 5-10% το προηγούμενο έτος.

Ευκαιρία να γεμίσουν τα άδεια ταμεία

Με κάθε τρόπο θα προσπαθήσουν να προσελκύσουν καταναλωτές οι έμποροι της Ξάνθης αλλά και των γειτονικών νομών. Αν και τη περίοδο του καρναβαλιού δύσκολα οι επισκέπτες κάνουν αγορές, οι έμποροι είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν την προσοχή των «καρναβαλιστών» ακόμη και με φωτεινές ταμπέλες, ώστε να αυξήσουν την υποτονική μέχρι τώρα κίνηση της αγοράς.

«Θα προσπαθήσουμε να δελεάσουμε τον κόσμο για να μπει στα μαγαζιά μας. Σίγουρα θα βάλουμε πιο έντονες ταμπέλες και θα στολίσουμε τα καταστήματά μας, ώστε να τραβούν την προσοχή του καταναλωτή», αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, κ. Γιάννης Αλεξιάδης.

Οι έμποροι της πόλης βλέπουν ως ευκαιρία το ξανθιώτικο καρναβάλι για να γεμίσουν τα άδεια ταμεία τους, αφού ούτε οι εκπτώσεις λειτούργησαν λυτρωτικά για την αγορά.

«Η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων ήταν ενθαρρυντική, ενώ η δεύτερη δεν ήταν τόσο καλή. Ελπίζουμε η αγορά να κινηθεί καλύτερα μετά τις 15 Φεβρουαρίου που είναι η περίοδος του καρναβαλιού», σημειώνει ο κ. Αλεξιάδης.

Οι έμποροι στους γειτονικούς νομούς εκφράζουν τους φόβους τους ότι η κίνηση δεν θα είναι στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων.

«Αν συνεχίσουν οι κινητοποιήσεις, δεν θα έχουμε μεγάλη κίνηση. Δεν θα ρισκάρει κάποιος να έρθει με την οικογένειά του από κάπου μακριά αν δεν γνωρίζει τι θα συναντήσει στη διαδρομή. Πιο πολλή επισκεψιμότητα θα έχουν οι όμοροι νομοί και λιγότερο οι πιο μακρινοί της Ξάνθης», αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, κ. Πέτρος Λιανουρίδης.

Η πτώση στην αγορά της Κομοτηνής έφτασε το 30% τον προηγούμενο χρόνο λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Το καρναβάλι πάντα τραβάει κόσμο. Βέβαια έχουμε ακόμη εκπτώσεις και έχουμε μια καλή κίνηση στην αγορά μέχρι τώρα. Ωστόσο υπάρχει μια πτώση 5% σε σύγκριση με πέρσι. Ελπίζουμε μέχρι να τελειώσει ο μήνας να είμαστε σε καλά επίπεδα», σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, κ. Χρήστος Ηλιάδης.