Skip to main content

Τορπίλη στο Eurogroup από Φινλανδία: Αρνείται νέο δάνειο στην Ελλάδα

Έτοιμη να πει «όχι» στην Ελλάδα είναι η κυβέρνηση της Φινλανδίας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση της χώρας.

Έτοιμη να πει «όχι» στη συμφωνία του Eurogroup με την Ελλάδα είναι η κυβέρνηση της Φινλανδίας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση της χώρας.

Το όλο ζήτημα προκύπτει κυρίως από το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Αληθινοί Φινλανδοί, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό και τάσσεται κατά των προγραμμάτων στήριξης χωρών της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, η Φινλανδία δηλώνει αποφασισμένη να μπλοκάρει το νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το φινλανδικό Κοινοβούλιο δεν δίνει εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Αλεξάντερ Στουμπ, να συμφωνήσει σε νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Τα φινλαδικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι έχει δοθεί σαφής εντολή στον Στουμπ να μην συνυπογράψει το κοινό ανακοινωθέν, έστω κι αν η Φινλανδία βρεθεί αντιμέτωπη με τις άλλες 18 χώρες της ευρωζώνης. 

Μάλιστα, η Φινλανδή Μαρία Στενρόος γράφει στο Twitter ότι πηγή της φινλανδικής κυβέρνησης δήλωσε στο κρατικό δίκτυο Yle ότι η εξουσιοδότηση που έχει λάβει ο Στουμπ από το φινλανδικό Κοινοβούλιο είναι πολύ συγκεκριμένη και στην πραγματικότητα δείχνει σε Grexit. 

Πάντως, το καταστατικό του ESM δίνει το δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ να προχωρήσουν σε έκτακτη ψηφοφορία σχετικά με την παροχή βοήθειας από τα μέλη του Eurogroup. Σε περίπτωση που οι θετικές ψήφοι των κρατών μελών ξεπεράσουν το 85%, τότε αίρεται το βέτο ενός κράτους και δεν χρειάζεται πλέον ομοφωνία.

Η Φινλανδία θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ, λέει η φιλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat επικαλούμενη αξιόπιστη πηγή την οποία δεν κατονομάζει. 

Από την άλλη, ο ανταποκριτής του Guardian στις Βρυξέλλες, Ιαν Τρέινορ, γράφει πως τα χέρια του Φινλανδού ΥΠΟΙΚ, Αλεξάντερ Στουμπ, είναι δεμένα καθώς ο επικεφαλής του «Κόμματος των Φινλανδών», Τίμο Σόινι, απειλεί ότι θα ρίξει την κυβέρνηση αν η χώρα συμφωνήσει σε νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα