Skip to main content

Μπουτάρης: Έχει γίνει «κοιλιά» στην παράταξη της Πρωτοβουλίας

Για το μνημόνιο μεταξύ δήμου και Παγκόσμιας Τράπεζας, ο δήμαρχος τόνισε ότι το θέμα αποσύρθηκε από το συμβούλιο καθώς η μετάφραση ήταν κάπως άχαρη.

Στις ενδοπαραταξιακές διαφορές που αντιμετωπίζει η Πρωτοβουλία αναφέρθηκε ο Γιάννης Μπουτάρης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό fm100.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι στο μέσον της θητείας της, κάθε παράταξη κάνει «κοιλιά» καθώς είτε οι πολίτες είτε τα μέλη της παράταξης θέλουν να συνεχιστεί το έργο που έχει γίνει έως τώρα.

«Τώρα έρχεται άνοιξη, θα περάσει αυτή η κοιλιά» είπε αστειευόμενος ο κ. Μπουτάρης.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε ο Γιάννης Μπουτάρης και στο περιθώριο συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του καινούριου site του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Έχουμε καβγάδες στη δημοτική ομάδα, καμία αντίρρηση. Όμως δεν χωρίζουμε», ήταν το σχόλιο του δημάρχου Θεσσαλονίκης με αφορμή το θέμα της κανονιστικής διάταξης των τραπεζοκαθισμάτων στην Αγίας Σοφίας, που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, καθώς αρνήθηκαν να το στηρίξουν δημοτικοί του σύμβουλοι.

«Παραμένουμε μια ομάδα με τις διαφωνίες της, με τις χαρές της και τις λύπες της. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της «Πρωτοβουλίας» που την κάνει να ξεχωρίζει από οποιαδήποτε άλλη δημοτική κίνηση στην Ελλάδα», υποστήριξε ο κ. Μπουτάρης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων στην Αγίας Σοφίας και στους κάθετους πεζοδρόμους Αγίας Θεοδώρας και Γεωργίου Σταύρου υποστηρίζοντας πως «θα επαναφέρουμε το ζήτημα με τροποποιημένη πρόταση. Μια πρόταση που δεν μπορεί να ξεφεύγει από τις δεσμεύσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Δεν πέρασε το θέμα, θα γίνει καλύτερη εξήγηση και θα περάσει την επόμενη φορά. Τα τραπεζοκαθίσματα δεν αφορούν μόνο τους καταστηματάρχες αλλά και τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής».

Σημειώνεται ωστόσο ότι με κοινή τους επιστολή προς τον δήμαρχο τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας», οι Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Κουράκης, Γιώργος Αρβανίτης και Θανάσης Παπαναστασίου, ζητούν να συγκαλέσει δημοτική ομάδα, προκειμένου να συζητηθεί εκεί το κανονιστικό πλαίσιο για τα τραπεζοκαθίσματα στην Αγίας Σοφίας (δείτε εδώ).

Αναφορικά με το μνημόνιο μεταξύ δήμου και Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Μπουτάρης διευκρίνισε στον fm100 ότι το θέμα αποσύρθηκε από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο καθώς η μετάφραση του κειμένου στα ελληνικά ήταν «κάπως άχαρη». Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμα ότι το ζήτημα θα τεθεί ξανά στο δημοτικό συμβούλιο.

Αναφορικά με τη Ροτόντα, τόνισε πως είναι ένα μνημείο στο οποίο συναντούνται τρεις πολιτισμοί, ο ρωμαϊκός, ο βυζαντινός και ο οθωμανικός και υποστήριξε ότι το μνημείο πρέπει να διατηρήσει τον χαρακτήρα του και να μην γίνει εκκλησία.

«Η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική μεσογειακή πόλη που δεν έχει σκάφη στη θάλασσά της», τόνισε ο δήμαρχος ερωτώμενος για πιθανή κατασκευή μικρής μαρίνας μπροστά από το ανακαινισμένο Μακεδονία Παλλάς, ύστερα από πρόταση του Ιβάν Σαββίδη.

«Ο Σαββίδης μας παρουσίασε την πρότασή του, η οποία περιλαμβάνει μια πισίνα μέσα στη θάλασσα και ένα μοναδικό υποβρύχιο ενυδρείο κάτω από αυτήν. Η ιστορία «κολλάει» στη νομοθεσία σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται να γίνονται πισίνες παρά μόνο στο έδαφος» τόνισε ο δήμαρχος μιλώντας στον fm100, προσθέτοντας ότι για να λυθεί το θέμα χρειάζεται απλά μια υπουργική απόφαση.