Skip to main content

Μπουτάρης για Παγία: Υπάρχουν καταλογισμοί ύψους 120 εκατ. ευρώ!

Έχει τόσες πολλές περιπέτειες ο δήμος που χάσαμε τον λογαριασμό, κατέθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, στη δίκη για την υπόθεση της Παγίας Προκαταβολής

Με το δεύτερο σκέλος της κατάθεσης του νυν δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, συνεχίστηκε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για την υπόθεση της Παγίας Προκαταβολής του δήμου Θεσσαλονίκης, με 17 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη δίκη, για τον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί με κάθειρξη 12 ετών για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση 17,9 εκατ. ευρώ απ' το δημοτικό ταμείο.

Ο κ. Μπουτάρης είχε ξεκινήσει την κατάθεσή του στις 29 Νοεμβρίου.  Σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης απάντησε στις ερωτήσεις των δικηγόρων υπεράσπισης, σχετικά με τη γραφειοκρατική αταξία που διαπιστώθηκε στα οικονομικά του δήμου και εάν οφείλεται σε αυτήν το έλλειμμα.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι ο δήμος έχει υποστεί μεγάλη ζημία και πως, ακόμη και σήμερα, η δημοτική αρχή πληρώνει ελλείμματα και πρόστιμα. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, υπάρχουν καταλογισμοί, σ' αυτούς που εμπλέκονται, που φθάνουν τα 120 εκατ. ευρώ. «Έχει τόσες πολλές περιπέτειες ο δήμος που χάσαμε τον λογαριασμό. Έχουμε προμηθευτές που ζητούν τα λεφτά τους και με τους οποίους βρισκόμαστε στα δικαστήρια», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την υπόθεση της Παγίας, σημείωσε ότι εμφανιζόταν έλλειμμα στο κλείσιμό της, καθώς υπάρχουν στοιχεία ότι έλειπαν τιμολόγια. «Βγήκαν λεφτά, δηλαδή, από το ταμείο και δεν ήρθαν πίσω τιμολόγια», εξήγησε και διευκρίνισε: «Η ζημιά είναι ότι δεν κλείνει το ταμείο κι όταν λείπουν τιμολόγια είναι σα να λείπουν χρήματα».

Πρόσθεσε, δε, ότι «δεν μπορεί να κόπηκαν από κάποιον τα τιμολόγια, γιατί έπρεπε να γράφονται σε βιβλίο τιμολογίων, κάτι που δεν έγινε».

Ερωτηθείς για το εάν γνώριζε ότι οι κατηγορούμενοι πρόεβησαν στις παρανομίες αυτές από κοινού, ο ίδιος είπε: «Δεν έχω κανένα στοιχείο ότι πρόκειται για εγκληματική ομάδα». Στην ίδια ερώτηση για τους υπαλλήλους, ο κ. Μπουτάρης απάντησε λέγοντας: «Μέχρι αποδείξεως του εναντίου, όλοι οι κατηγορούμενοι είναι αθώοι και δεν πιστεύω ότι το έκαναν με δόλο. Δεν μπορώ, όμως, να πω ότι δεν ωφελήθηκαν οι ίδιοι ή τρίτος». «Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση και οι αιρετοί του δήμου έχουν ευθύνη και έπρεπε να διασφαλίσουν το συμφέρον του δήμου», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι στη συγκεκριμένη δίκη, μεταξύ των 17 κατηγορουμένων, εκτός του τέως δημάρχου, βρίσκονται ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας (καταδικάστηκε με κάθειρξη 13 ετών και 5 μηνών για την υπεξαίρεση), οι αντιδήμαρχοι Αναστάσιος Γερογιάννης, Μιχάλης Ζορπίδης, Θόδωρος Αθανάσαρος (αθωώθηκαν για την υπεξαίρεση), στελέχη και υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι παραπάνω παραπέμφθηκαν να δικαστούν για απιστία στην υπηρεσία, απάτη σε βάρος του Δημοσίου και ψευδή βεβαίωση, αναφορικά με το έλλειμμα 1,2 εκατ. ευρώ, που εντοπίστηκε στα ταμεία του δήμου, για το χρονικό διάστημα 1999-2007. Στην υπόθεση της Παγίας Προκαταβολής, του ειδικού ταμείου για την κάλυψη μικροεξόδων, του δήμου Θεσσαλονίκης δεν είναι κατηγορούμενος ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης αλλά τη θέση του παίρνει μία πρώην διαχειρίστρια, στην οποία πρώην δημοτικοί παράγοντες επιρρίπτουν το βάρος της ευθύνης.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου και κατηγορούμενος στην υπόθεση, Μιχάλης Λεμούσιας, στο μέσον της σημερινής διαδικασίας, αποχώρησε από τη δικαστική αίθουσα, έπειτα από σχετικό αίτημά του για λόγους υγείας.