Skip to main content

Μπουτάρης: Από τις πιο καθαρές πόλεις στην Ελλάδα η Θεσσαλονίκη

Ο δήμαρχος αναγνώρισε ότι μπορούν να βελτιωθούν τα πράγματα στην καθαριότητα, αρκεί βέβαια να συνεργαστούν και οι πολίτες. Ο απολογισμός Θανάση Παππά.

Τεράστιο πρόβλημα χαρακτήρισε την καθαριότητα ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «η Θεσσαλονίκη είναι από τις πιο καθαρές πόλεις της Ελλάδος».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την Καθαριότητα, τόνισε ότι επί αντιδημαρχίας Θανάση Παππά, τον οποίο ευχαρίστησε για τα όσα έκανε, έγινε τα τελευταία χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα μια εργασία βάσης.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι μπορούν να βελτιωθούν τα πράγματα, αρκεί βέβαια να συνεργαστούν και οι πολίτες. «Από την ημέρα που αναλάβαμε έχουμε το μόνιμο ρεφρέν της αντιπολίτευσης πως η πόλη είναι βρόμικη. Εγώ θα πω πως όχι δεν είναι βρόμικη, αλλά είναι από τις πιο καθαρές πόλεις της Ελλάδας. Βέβαια, δεν φτάνει η δική μας προσπάθεια, χρειάζεται και η ουσιαστική συμμετοχή των δημοτών», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του δήμου Θωμάς Ψαρράς, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα της Καθαριότητας τόνισε ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις στον συγκεκριμένο τομέα. Όπως ανέφερε, «από τότε που ανέλαβε ενημερώνεται καθημερινά για το τι γίνεται στα επτά τμήματα της Διεύθυνσης και σχεδιάζονται οι νέες παρεμβάσεις που θα προχωρήσουν».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου, ο πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θανάσης Παππάς προχώρησε σε έναν απολογισμό του έργου του στον συγκεκριμένο τομέα, σημειώνοντας πως τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με κάποιο μαγικό ραβδί. «Όλοι οι συντελεστές δείχνουν πως υπάρχει πλήρης ανατροπή της κατάστασης. Δεν μπορείς να λύνεις τα προβλήματα ως δια μαγείας. Η πραγματικότητα λέει ότι έχει συντελεστεί ένα έργο», τόνισε ο κ. Παππάς.

Αναφερόμενος στους διαγωνισμούς Καθαριότητας τόνισε ότι υπήρξε απόφαση τον Οκτώβριο του 2016 του κλιμακίου του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία «δεν όφειλε ο δήμος ούτε ήταν αρμόδιος να διερευνήσει με τη διενέργεια αυτοψίας πριν την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο την επάρκεια του συνεργείου του για τη συντήρηση των οχημάτων».

«Μπουκώσαμε από σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια. Το προσωπικό δουλεύει σχεδόν με αυταπάρνηση, είναι πολύ λιγότερος ο αριθμός από αυτόν που ήταν στην αρχή, δουλεύουν πολλές φορές απλήρωτοι, όπως οι παρατασιούχοι», σχολίασε από την πλευρά του ο δήμαρχος.

Για το θέμα της υπογειοποίησης των κάδων στο ιστορικό – εμπορικό κέντρο ο κ. Παππάς επέρριψε ευθύνες για τη ματαίωσή του στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία ανέβαλε την έγκριση του θέματος σε 6-7 συνεδριάσεις, γιατί υπήρχαν αντιρρήσεις. «Το ότι δεν ψηφίστηκε στην Επιτροπή, δεν έχω εγώ την ευθύνη. Εμείς ως αντιδημαρχία είχαμε την ευθύνη να σχεδιάσουμε την υπογειοποίηση, δεν μπορεί τώρα να λένε ότι έχω πολιτικές ευθύνες», υπογράμμισε ο κ. Παππάς.  

Σχετικά με το έργο που προχώρησε από το 2013-2015 ανέφερε την αδειοδότηση του ΣΜΑ, την δημιουργία νέων εγκαταστάσεων του αμαξοστασίου, τον πλήρη εξορθολογισμό των δαπανών σε υπερωρίες και εξαιρέσιμα, την εισαγωγή της ανακύκλωσης, τη μείωση των δημοτικών τελών, το τοπικό σχέδιο, την τέταρτη πρέσα  του ΣΜΑ. «Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι στον τομέα της καθαριότητας δεν έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα προόδου από το 2013, όταν αντιμετωπίσαμε τα μεγάλα προβλήματα», τόνισε.

Σχετικά με την τοποθέτηση των κάδων ο δήμαρχος σχολίασε πως πρέπει να υπάρξει μια νέα αντίληψη. «Δικιά μου πρόταση είναι οι κάδοι να μπαίνουν όλοι μαζί στις γωνίες του τετραγώνου για έναν σκοπό. Μπορείς να τους σταθεροποιήσεις καλύτερα και δεν έχεις το πρόβλημα των αυτοκινήτων που θέλουν να περάσουν. Εάν έχεις τους κάδους στις άκρες είναι πιο εύκολο» ανέφερε ο κ. Μπουτάρης.