Skip to main content

Μπουτάρης: Καμία ανοχή στους παραβάτες με τα τραπεζοκαθίσματα

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι η σημερινή επιχείρηση απομάκρυνση τραπεζοκαθισμάτωνδεν ήταν πυροτέχνημα και ότι θα ακολουθήσει μια σειρά τέτοιων επιχειρήσεων

Σκληρό μήνυμα προς όλους τους επαγγελματίες που επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά αναφορικά με τις άδειες καταστημάτων και τα τραπεζοκαθίσματα έστειλε σήμερα η δημοτική αρχή.

Όπως υπογράμμισε ο Γιάννης Μπουτάρης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, η σημερινή επιχείρηση «σκούπα» για την απομάκρυνση των παράνομων τραπεζοκαθισμάτων (δείτε εδώ) ήταν μόνο η αρχή μόνο μιας σκληρής ελεγκτικής πολιτικής που θα εφαρμόσει ο δήμος.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι η σημερινή επιχείρηση δεν ήταν πυροτέχνημα και ότι θα ακολουθήσει μια σειρά τέτοιων επιχειρήσεων μέχρι το τέλος του 2017 αλλά και το 2018, ενώ διευκρίνισε ακόμα πως ο δήμος δεν θα δείξει καμία ανοχή σε επαγγελματίες που παρανομούν.

Ο ίδιος επισήμανε ότι υπήρχε κάποια ανοχή και λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά πλέον θα σταματήσει αυτό. «Καμιά ανοχή ούτε στις γιορτές» τόνισε, συμπληρώντας πως οι έλεγχοι δεν θα γίνονται μόνο στο κέντρο αλλά και στις λοιπές δημοτικές κοινότητες.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε αμετάκλητοι στην απόφασή μας να συμμαζευτεί το θέμα με τα τραπεζοκαθίσματα. Δεν θέλουμε να χτυπήσουμε τους επαγγελματίες, θέλουμε όμως να μη λειτουργούν εις βάρος δημοτών και πεζών» σημείωσε από πλευράς της η αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Άννα Αγγελίδου, προσθέτοντας ωστόσο ότι η πλειοψηφία των επαγγελματιών είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους.

Ο δήμαρχος επισήμανε ακόμα πως έχει διαμορφωθεί μια επιτροπή στον δήμο η οποία ασχολείται με την προσαρμογή στο νέο πολυνομοσχέδιο, και η οποία αναμένεται να εισάγει την εφαρμογή δαπέδου και παραπέτου αλλά και το ελάχιστο όριο των δύο μέτρων σε πλάτος σε κάθε πεζοδρόμιο. 

Σε οδούς όπου η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη λόγω παρτεριών του δήμου ή άλλων στοιχείων, όπως είναι η Ικτίνου, θα υπάρξει σύντομα ειδική πρόταση από τον δήμο, είπε ο δήμαρχος.

«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι μια πόλη ζωντανή αλλά παράλληλα λειτουργική», σχολίασε με τη σειρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα δημοτικής αστυνομίας Λευτέρης Κιοσέογλου.

Ο κ. Κιοσέογλου ανέφερε πως με τον καινούριο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή, η διενέργεια αντίστοιχων επιχειρήσεων είναι πολύ ευκολότερη για τις δημοτικές αρχές.

Αναφορικά με τα έως τώρα στοιχεία υπογράμμισε ότι φέτος διενεργήθηκαν περίπου 4.000 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 700 πρόστιμα.

Στη σημερινή επιχείρηση συμμετείχαν τρία κλιμάκια με τρία φορτηγά σε περιοχή στο κέντρο, στα ανατολικά και στα δυτικά. Στο κέντρο, συγκεκριμένα, και έπειτα και από διαμαρτυρία πολιτών επιθεώρησαν όλο τον άξονα της Αριστοτέλους, όπου απομακρύνθηκαν τα stands μέσα από τις στοές, τη Νικ. Φωκά και την Αγίου Μηνά. 

Σημειώνεται ότι, όπως ορίζει το νέο νομοσχέδιο, ο δήμος πριν προχωρήσει στην απομάκρυνση τραπεζοκαθισμάτων, είχε προειδοποιήσει με επιστολές τα καταστήματα τα οποία είχαν μπροστά τους 7 ημέρες για να διορθώσουν την παραβάση.

Τα κατασχεθέντα από την επιχείρηση πηγαίνουν στις αποθήκες του δήμου. Από εκεί μπορούν να τα παραλάβουν οι επαγγελματίες αφού έχουν πρώτα τακτοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις τους. Αν δεν παρθούν πίσω σε ένα τρίμηνο, κατάσχονται.