Skip to main content

Μπουτάρης: Ο δήμος δεν είναι υπουργείο Εξωτερικών

Ο δήμος ακολουθεί την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και δεν θα είναι κόντρα, είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με αφορμή την απόφαση που αναμένεται από τη Χάγη για την προσφυγή της πΓΔΜ κατά της χώρας

Απέφυγε να πάρει θέση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, αναφορικά με την απόφαση που αναμένεται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την προσφυγή της πΓΔΜ κατά της χώρας μας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, «ο δήμος δεν είναι υπουργείο Εξωτερικών», ενώ τόνισε ο δήμος ακολουθεί την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και δεν θα είναι κόντρα.

«Η απόφαση της κυβέρνησης είναι για σύνθετη ονομασία, πρέπει να προχωρούμε με προσεχτικά βήματα» σημείωσε, κάνοντας λόγο παράλληλα, για σφετερισμό από την πλευρά των Σκοπιανών. «Πληρώνουμε τα λάθη του παρελθόντος» τόνισε.

Νωρίτερα, στις εξελίξεις στο σκοπιανό αναφέρθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος εμφανίστηκε λάβρος κατά της τακτικής των Σκοπιανών και ζήτησε δημόσια τοποθέτηση του δήμου για το θέμα, εν όψει της εκδίκασης της υπόθεσης στη Χάγη, κάτι που δεν έκανε δεκτό ο κ.Μπουτάρης.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΓΔΜ κατέθεσε προσφυγή ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στις 13 Νοεμβρίου 2008, κατά της Ελλάδας, επικαλούμενη παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ (1995), λόγω των ελληνικών αντιρρήσεων στην πρόσκληση για προσχώρηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής του οργανισμού, τον Απρίλιο του 2008, στο Βουκουρέστι.