Skip to main content

Μπουτάρης: Σαχλαμάρες οι αντιδράσεις για τους ιδιώτες

Είμαστε σε αναμονή: να δούμε εάν θα αφήσουνε ή δεν θα αφήσουνε να βγει το προσωπικό ασφαλείας, ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Στο ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων της πόλης από ιδιώτες αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μιλώντας στον realfm 97,8. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Μπουτάρης απαντώντας σε όσους λένε ότι λειτουργεί ως «λαγός» προκειμένου να μπουν οι ιδιώτες στην καθαριότητα ανέφερε:

«Λένε σαχλαμάρες. Εγώ εξαρχής έχω πει, από την πρώτη ημέρα που παραλάβαμε τον δήμο και είχαμε 2 χρόνια μεγάλη ταλαιπωρία, εξαιτίας του ΠΑΜΕ τότε, για την ανανέωση του στόλου, καταφέραμε και κάναμε την ανανέωση και έχω πει εξαρχής ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ανάγκη από προσωπικό που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αυτό θα πει ότι χρειαζόμαστε γύρω στα 700-800 άτομα και αυτά είναι για πάγιες ανάγκες. Δεν μπορώ να έχω 8μηνα, τα οποία είναι παράνομα, να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η κυβέρνηση, όχι αυτή μόνο, όλες οι κυβερνήσεις, σφυράνε κλέφτικα και ανακυκλώνουν αυτή την ανεργία και δεν αφήνουν τους δήμους να κάνουν τη δουλειά τους».

Στο ερώτημα αν φοβάται ότι τα ίδια λέει και η ΝΔ για το θέμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης απάντησε: «Εγώ δεν θα πέσω σε πολιτικά παιχνίδια. Ούτε σε κομματικά παιχνίδια. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι λέει ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΜΕ, ούτε κανένας. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι το ότι δεν μπορεί το ΠΑΜΕ, γιατί αυτοί παρακινούν όλη αυτή την κατάσταση και ο συντεχνιασμός που επικρατεί να κάνει του κεφαλιού του και να επιβάλλει την άποψή του».

Και σημείωσε: «Η συντεχνία των εργαζομένων στην καθαριότητα, ΠΟΕ-ΟΤΑ για να το πω πιο χοντρά, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το συμφέρον της. Μόνο το συμφέρον της. Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει αν καταλαβαίνετε τι εννοώ. Η πόλη έχει ανάγκη».

Παράλληλα, ο ίδιος, σε άλλη συνέντευξή του στο news 24,7 εμφανίστηκε υπέρμαχος ενός μεικτού συστήματος στην καθαριότητα των δήμων, στο οποίο θα συμμετέχουν και ιδιώτες εργολάβοι.

Μάλιστα ο ίδιος, προκειμένου να στηρίξει τις θέσεις του για παράδοση τομέων της καθαριότητας στους εργολάβους, ισχυρίστηκε ότι το ποσό των 192.000 ευρώ που ζητά η ιδιωτική εταιρεία προκειμένου να μαζέψει για τρεις μέρες τα σκουπίδια της πόλης, είναι «μικρότερο από το αντίστοιχο κόστος για τα μεροκάματα μόνιμων και συμβασιούχων υπαλλήλων του δήμου».

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στον Αlpha 989 ο κ. Μπουτάρης τόνισε: «Είμαστε σε αναμονή: να δούμε εάν θα αφήσουνε ή δεν θα αφήσουνε να βγει το προσωπικό ασφαλείας, δεύτερον να υπογραφεί η σύμβαση μέχρι το μεσημέρι και μετά το μεσημέρι να βγουν τα αυτοκίνητα του ιδιώτη. (Τον βάζω μέσα τον ιδιώτη) από σήμερα και για 3 μέρες για μια ποσότητα 1.200 τόνων. Αν αυτοί οι 1.200 τόνοι «σηκωθούν» μέσα σε 2 μέρες ακόμα καλύτερα».

«Κατ’αρχήν, η ιδιωτική πρωτοβουλία υπάρχει σε πάρα πολλούς δήμους της Ελλάδας. Δεύτερον, εγώ έχω μια πάγια θέση: ότι δήμοι, όπως είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης, δεν μπορούν να δουλέψουν με εποχιακό προσωπικό. Δεν έχουν ανάγκη κάθε 8μηνο να αλλάζει το μισό προσωπικό τους. Γιατί απαγορεύεται δια του νόμου να καλύπτεις με 8μηνες συμβάσεις πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Δεν έχουμε εξάρσεις, όπως έχει η Ρόδος, η Κρήτη που πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός τους τα καλοκαίρια.  Ας αφήσει το κράτος τους δήμους να κάνουν την δουλειά τους όπως νομίζουν αυτοί καλύτερα», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Αυτό που ξέρω είναι ότι ήρθε εντολή από το υπουργείο Οικονομικών να παραδοθούν οι συμβάσεις 8μήνων από το ’15. Η καθαριότητα καλύπτεται από ανταποδοτικά τέλη, δηλαδή τα δημοτικά τέλη, που σημαίνει ότι τα πληρώνει ο δήμος. Ο δημότης από την τσέπη του. Η καθαριότητα δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό», τόνισε χαρακτηριστικά.