Skip to main content

Θέμα αλλαγής του ονόματος στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» βάζει ο Μπουτάρης

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι όλοι όσοι προσγειώνονται στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», νομίζουν ότι κατεβαίνουν στα Σκόπια!

Ζήτημα αλλαγής του ονόματος στο αεροδρόμιο Μακεδονία έβαλε εμμέσως πλην σαφώς ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κατά την τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης, στη συζήτηση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Πηγαίνεις στα Σκόπια και κάθε 30 χιλιόμετρα βλέπεις το Alexander the Great και σου γυρνάει το άντερο. Πρέπει, όμως, να δούμε και εμείς τι θα γίνει με τα δικά μας. Το θέμα είναι και το τι κάνουμε εμείς. Έχουμε το αεροδρόμιο "Μακεδονία", όλοι που κατεβαίνουν εδώ, νομίζουν οτι κατεβαίνουν στα Σκόπια. Τι θα κάνουμε εμείς, θα κρατήσουμε τα ονόματα αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων και ότι άλλα τέτοια έχουμε; Χάσαμε, πρέπει να το καταλάβουμε ότι χάσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης.

Όπως σημείωσε, «διαπραγμάτευση είναι να μπεις και στα πόδια του άλλου και να μην του ανακοινώσεις τις δικές σου κόκκινες γραμμές. Καλύτερα να έχεις το 50% από κάτι, παρά το 100% από το τίποτα. Χάσαμε στη Χάγη, δεν μπορούμε πια να βάλουμε βέτο στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο δήμαρχος.

Αναφερόμενος στο θέμα του συλλαλητηρίου και απαντώντας στις κατηγορίες ότι το χαρακτήρισε κατάπτυστο, σημείωσε ότι δεν ήταν ξεκάθαρο ποιος ήταν ο διοργανωτής του.  

«Μέλημά σας είναι πώς θα κάνετε ρόμπα τον Μπουτάρη, πώς να πάρετε τον δήμο, δεν θα τον πάρετε, όμως, με τέτοιες πρακτικές», απάντησε προς την παράταξη των «Εντάξει» και πρόσθεσε: «Πώς το είδατε οτι εγώ φλερτάρω με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό για να το λέτε, είτε πρέπει να πάρετε άδεια από ΣΥΡΙΖΑ ή από μένα».  

Επανέλαβε, μάλιστα, τη φράση του ότι «ντρέπομαι που είμαι Έλληνας, όταν βγαίνω στο εξωτερικό».

Νωρίτερα, σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχεται για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο κ. Μπουτάρης σημείωσε πως το πρόβλημα είναι πολλαπλό.  

Ο κ. Μπουτάρης σημείωσε πως είναι σημαντικό να μπει ένα χρονοδιάγραμμα, ένας οδικός χάρτης για το πότε θα προχωρήσουν οι αλλαγές που θα συμφωνηθούν.

«Το κρίσιμο σημείο είναι το πώς θα λέγονται οι κάτοικοι, το δεύτερο είναι η συμφωνία για αλυτρωτικά. Πρέπει να μπει ένα χρονοδιάγραμμα, ένας οδικός χάρτης ότι σε τρία χρόνια θα πρέπει να έχουν αλλάξει τα βιβλία ιστορίας, σε πέντε όλα τα ονόματα που έχουν αναφορά αλυτρωτισμού, ακόμα και για τα μικρά πράγματα. Δεν αποφασίζουμε εμείς, λέμε τη γνώμη μας, στο υπουργείο Εξωτερικών έχει ένα σωρό έμπειρους διπλωμάτες», τόνισε ο κ. Μπουτάρης.