Skip to main content

Μπρος παγία και πίσω ειδικές εντολές με κατηγορούμενο Παπαγεωργόπουλο

Η υπόθεση προσδιορίστηκε να εκδικαστεί σήμερα αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω φόρτου εργασίας του Τριμελούς Εφετείου και μεταφέρθηκε στις 30/11.

Για την Τετάρτη ορίστηκε η δίκη για τις ειδικές εντολές πληρωμής που δημιούργησαν «μαύρη τρύπα» στο ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η υπόθεση, με κατηγορούμενους τον τέως δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο κι αλλά έξι άτομα, προσδιορίστηκε να εκδικαστεί σήμερα αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω φόρτου εργασίας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κι έτσι μεταφέρθηκε στην επόμενη δικάσιμο,στις 30 Νοεμβρίου.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Αναστάσιος Γερογιάννης, ένας προϊστάμενος της Ταμειακής Υπηρεσίας, ένας διαχειριστής πληρωμών, δύο προϊσταμενες του Τμήματος Εξόδων και μια διαχειρίστρια της παγίας προκαταβολής και αρμόδια για τις πληρωμές ειδικών.

Σύμφωνα με το  παραπεμπτικό βούλευμα, οι κατηγορούμενοι είχαν υποχρέωση να μην εκταμιεύουν χρήματα από το ταμείο του Δήμου χωρίς νόμιμο τίτλο πληρωμής, όπως είναι το χρηματικό ένταλμα, εντούτοις εξέδωσαν ειδικές εντολές πληρωμής, συνολικού ποσού περίπου 900.000 ευρώ, από το 1999 έως το 2005. Επίσης, γνώριζαν ότι υφίστατο βλάβη η περιουσία του Δήμου προς όφελος των πιστωτών στους οποίους καταβάλλονταν χρήματα.

Παγία Προκαταβολή

Για αύριο (Τρίτη 29 Νοεμβρίου) έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί, η υπόθεση της παγίας προκαταβολής του δήμου Θεσσαλονίκης, με 17 κατηγορούμενους μεταξύ των οποίων είναι και ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη δίκη, για τον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί με κάθειρξη 12 ετών για απλή συνέργεια  στην υπεξαίρεση 17,9 εκατ. ευρώ απ'το δημοτικό ταμείο.

Μεταξύ των 17 κατηγορουμένων, εκτός του τέως δημάρχου ,βρίσκονται ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας (καταδικάστηκε με  κάθειρξη 13 ετών και 5 μηνών για την υπεξαίρεση), οι αντιδήμαρχοι Αναστάσιος Γερογιάννης, Μιχάλης Ζορπίδης, Θόδωρος Αθανάσαρος (αθωώθηκαν για την υπεξαίρεση), στελέχη και υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι παραπάνω παραπέμφθηκαν να δικαστούν για  απιστία στην υπηρεσία, απάτη σε βάρος του Δημοσίου και ψευδή βεβαίωση, αναφορικά με το  έλλειμμα  1,2 εκατ. ευρώ, που εντοπίστηκε στα ταμεία του δήμου, για το χρονικό διάστημα 1999-2007. Στην υπόθεση της παγίας προκαταβολής, του ειδικού ταμείου για την κάλυψη μικροεξόδων, του δήμου Θεσσαλονίκης δεν είναι κατηγορούμενος ο πρώην ταμίας  Παναγιώτης Σαξώνης αλλά τη θέση του παίρνει μία πρώην διαχειρίστρια, στην οποία  πρώην δημοτικοί παράγοντες επιρρίπτουν το βάρος της ευθύνης.