Skip to main content

Ν. Κοτζιάς: Ο Κάθετος Διάδρομος Φυσικού Αερίου να γίνει γρήγορα

Στον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού αερίου επικεντρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Βουλγαρίας, κ.κ. Ν. Κοτζιά και Ντ. Μίτοφ στη Σόφια.

Ενδιαφέροντα θέματα απασχόλησαν τους δύο υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Βουλγαρίας, κ.κ. Ν. Κοτζιά και Ντ. Μίτοφ, σε συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε στην Σόφια. Διαπιστώθηκε η κοινή θέση των δύο χωρών σε πολλά ζητήματα που αφορούν τα Βαλκάνια, επικεντρώθηκαν όμως στην άμεση κατασκευή του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.

Σε παλαιότερο σημείωμα αναφέρθηκα στο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Βουλγαρία, -στην προσπάθειά της να απεγκλωβιστεί από το ρωσικό φυσικό αέριο- για την κατασκευή του Κάθετου Διαδρόμου, ενός αγωγού φυσικού αερίου δηλαδή, που θα ενώνει την Ρουμανία με την Αλεξανδρούπολη. Αφενός θα διοχετεύει προς Βουλγαρία την πλεονάζουσα ενέργεια των ρουμανικών πηγών, αφετέρου θα μπορεί η Βουλγαρία να παραλαμβάνει από την Ελλάδα υγροποιημένο αέριο μέσω παράλληλου αγωγού.

Πλην αυτού, συμφώνως προς την Βουλγαρική Ραδιοφωνία, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει τα Βαλκανικά κράτη να υπογράψουν διακήρυξη για το απαραβίαστο των συνόρων, ενώ ταυτόχρονα οι δυο χώρες -μαζί με την Τουρκία-, αναμένουν να επικυρωθεί από τα κοινοβούλιά τους το υπογεγραμμένο τον Μάιο Σύμφωνο για την δημιουργία Κέντρου επαφής για αστυνομική και τελωνειακή συνεργασία.

«Οι χώρες της περιοχής έχουν να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις και πρέπει να λύνουν τα προβλήματα μέσω της αρχής της αλληλεγγύης», είπε ο κ. Μίτοφ, ενώ ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε πως στα Βαλκάνια πρέπει να εφαρμοστούν δύο βασικοί κανόνες - το κράτος δικαίου και ο πολιτισμός του συμβιβασμού.

Σχετικά με την ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως η Βουλγαρία ήταν πάντα συνεπής στην στήριξή της για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική τους πορεία, εφόσον πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια (υπενθυμίζω το χθεσινό σημείωμα της στήλης, για την άρνηση των Σκοπίων να εγκαταλείψουν τον αντι-βουλγαρισμό, όπως υποστηρίζει η βουλγαρική πλευρά).

«Η πιο κερδισμένη χώρα από την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. θα είναι η Ελλάδα, γιατί δίπλα στην θαλάσσια συνέχεια που έχουμε με την Ιταλία και την Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία που έχουμε από τα ανατολικά, θα έχουμε και στον κεντρικό κορμό μια συνέχεια Ευρώπης-Ελλάδας», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

«Γι’ αυτό συμφωνήσαμε με τον κ. Μίτοφ να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συμβάλλουμε στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό αυτών των κρατών και στην κατανόηση των προϋποθέσεων και του τρόπου λειτουργίας της ΕΕ. Να βοηθήσουμε με την τεχνογνωσία μας και την πολιτική μας εμπειρία στον ευρωπαϊκό τους δρόμο.

» Εμείς στην Ελλάδα, -συνέχισε ο κ. Κοτζιάς- είμαστε ανοιχτοί, μη ξεχνάτε πως η διεύρυνση από 10 σε 15 τη δεκαετία του ’90 την οργανώσαμε εμείς και μάλιστα εγώ έκανα τις διαπραγματεύσεις με τις Σκανδιναβικές χώρες και την Αυστρία. Μη ξεχνάτε επίσης, πως το άνοιγμα του ευρωπαϊκού δρόμου το 2003 έγινε σε ελληνική προεδρία, άρα έχουμε την πείρα, την θέληση και την ικανότητα να συμβάλλουμε στην διεύρυνση της ΕΕ και όταν αυτό γίνεται σε συνεργασία με την Βουλγαρία οι δυνάμεις μας ενισχύονται και πολλαπλασιάζονται».

Το επίκεντρο της συνάντησης, όπως προανέφερα, ήταν η κατασκευή του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου μεταξύ της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.
«Για την βουλγάρικη πλευρά η ιδέα για την πραγματοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου συμπεριλαμβάνει το σημαντικότερο δυναμικό για την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και όλης της ΕΕ», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας κ. Ντανιέλ Μίτοφ και υπογράμμισε πως κατά τη γνώμη του «η ενεργειακή διαφοροποίηση και η ενεργειακή ευρωπαϊκή ένωση αρχίζουν από την διασύνδεση αερίου μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας».

Μπορεί να ακούγεται υπερβολική η διαπίστωση του Βούλγαρου ΥΠΕΞ, πάντως ο κ. Κοτζιάς συμφώνησε για το επείγον του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, δηλώνοντας: «Ο Κάθετος Διάδρομος Φυσικού Αερίου πρέπει να πραγματοποιηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά μια και τα έργα υποδομής είναι δείκτης σταθερότητας για την περιοχή», είπε, και επεξήγησε ότι λέγοντας διακρατικά έργα υποδομής εννοεί τους νέους συνοριακούς σταθμούς, την παρατήρηση των υδάτων, την ενίσχυση του εκατέρωθεν τουρισμού, του εμπορίου και των επενδύσεων».

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο κ. Ντανιέλ Μίτοφ σημείωσε πως η ανταλλαγή προϊόντων μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας ανέρχεται σε πάνω από 3 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις πρώτες θέσεις όσον αφορά τις επενδύσεις και τις συμμετοχές στον βουλγαρικό τραπεζικό τομέα.

Σημειώνω πάντως, ότι το θέμα διαχείρισης των υδάτων παραμένει εκκρεμές, με αποτέλεσμα την υπερχείλιση των ποταμών στο ελληνικό έδαφος και την καταστροφή περιουσιών. Αλλά και μεγάλη είναι η ρύπανση των ποταμών από τα απορρίμματα που κατέρχονται από την Βουλγαρία, ιδίως στο Νέστο. Εδώ πρέπει να δοθεί προτεραιότητα.

Ο Μακεδών