Skip to main content

ΝΑΤΟ: Οι κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας θα συνεχιστούν

Οι πιέσεις και οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών είχαν αποτέλεσμα την πρόοδο που καταγράφηκε τις τελευταίες εβδομάδες, εκτίμησε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε τις δηλώσεις του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ότι σταματά τις πυρηνικές δοκιμές, αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο άρσης των διεθνών κυρώσεων χωρίς «χειροπιαστές αλλαγές» εκ μέρους του καθεστώτος.

«Μέχρι να διαπιστώσουμε χειροπιαστές αλλαγές στη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας, πρέπει να διατηρήσουμε τις διεθνείς κυρώσεις», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, την παραμονή της συνόδου κορυφής μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

«Οι πιέσεις και οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών είχαν αποτέλεσμα την πρόοδο που καταγράφηκε τις τελευταίες εβδομάδες», εκτίμησε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αναμένεται να προεδρεύσει συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας, χαιρέτισε τη διεξαγωγή της συνάντησης κορυφής «ως ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς μια ειρηνική λύση ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων».

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όλες αυτές τις προσπάθειες» προκειμένου να κατευναστούν οι εντάσεις στη χερσόνησο, δήλωσε ο Νορβηγός ηγέτης.

Ο Βορειοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Ουν αναμένεται να συναντήσει τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει στα δύο την κορεατική χερσόνησο. Στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου, αναμένεται να συμμετάσχει σε μια ιστορική σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε τόπο που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.