Skip to main content

ΝΑΤΟ προς Γερμανία και Τουρκία: Βρείτε λύση στις διαφορές σας

Επικοινωνία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Να επιλύσουν τις διαφορές τους κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και της Γερμανίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, με αφορμή την άρνηση της Άγκυρας να δώσει άδεια σε Γερμανούς πολιτικούς να επισκεφθούν τα γερμανικά στρατεύματα σε τουρκικές ΝΑΤΟϊκές βάσεις στο Ικόνιο και το Ιντσιρλίκ.

Όπως ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ, ο κ. Στόλντενμπεργκ κάλεσε τηλεφωνικώς τους κ.κ. Γκάμπριελ και Τσαβούσογλου την Παρασκευή για να τους ζητήσει να διευθετήσουν τις διαφωνίες τους.

Η Γερμανία αρνείται να εκδώσει στην Τουρκία τους αιτούντες άσυλο που κατά την Άγκυρα εμπλέκονται στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, ενώ το Βερολίνο ζητεί από την πλευρά του την απελευθέρωση ενός τουρκο-γερμανού δημοσιογράφου, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τους τελευταίους μήνες.