Skip to main content

ΝΑΤΟ: Πρόσκληση στην ΠΓΔΜ μόνο με «ναι» στο δημοψήφισμα για το όνομα

Χρειαζόμαστε την πλήρη επικύρωση και τη θετική ψήφο στο δημοψήφισμα υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ μόνο αν επικυρώσει τη συμφωνία του ονόματος και αν υπερισχύσει το «ναι» στο σχετικό δημοψήφισμα, δήλωσε ο γ.γ. του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ.

Προσερχόμενος στο συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε. στο Λουξεμβρούργο και ερωτηθείς σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ, ο κ. Στόλτενμπεργκ απάντησε πως αυτή είναι μία απόφαση που θα λάβουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής στις 12 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.

«Αναμένω και ελπίζω ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ θα μπορέσουν να συμφωνήσουν στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (με την ΠΓΔΜ)» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να γίνει πλήρες μέλος μόνο όταν επικυρωθεί η συμφωνία της ονομασίας, για την οποία εξέφρασε τη στήριξή του.

«Χρειαζόμαστε την πλήρη επικύρωση και τη θετική ψήφο στο δημοψήφισμα» τόνισε, κάνοντας λόγο για «ιστορική ευκαιρία» της χώρας να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.