Skip to main content

ΝΔ για δηλώσεις Ζάεφ: Η κυβέρνηση να ενημερώσει τους Έλληνες πολίτες

Σειρά ερωτημάτων θέτει στην κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση μετά τις σημερινές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ για κατ' αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα.

Σειρά ερωτημάτων σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, θέτει στην κυβέρνηση μέσω ανακοίνωσής της η Νέα Δημοκρατία, ζητώντας την άμεση ενημέρωση των πολιτών τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από τον Πάνο Καμμένο.

«O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σήμερα όχι μόνον ότι ήδη "υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία" με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ότι "η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία"» σχολιάζει η Πειραιώς στην ανακοίνωση και συνεχίζει: «Αποκάλυψε μάλιστα ότι η "μακεδονική" γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του "έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα" και ότι ο ίδιος "λαχταρά μια «Μακεδονία» στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος"».

«Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα στα εξής ερωτήματα:

Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση "μακεδονικής γλώσσας" και "μακεδονικής ταυτότητας" για τους γείτονές μας;» αναρωτιέται η Νέα Δημοκρατία.

«Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;» προσθέτει.

Παράλληλα απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό διερωτάται αν έχει ήδη δεσμευθεί να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, «χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές».

«Κι αν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του. Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;»

«Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες και να πάψουν να κρύβονται» καταλήγει η ανακοίνωση.