Skip to main content

ΝΔ: Όλγα και Κωστής «σκανάρουν» την Κεντρική Μακεδονία

Υπεύθυνοι για το περιφερειακό αναπτυξιακό πρόγραμμα και για τον εντοπισμό στελεχών για τις υποψηφιότητες των βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών .

Μετά το κυβερνητικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε κι από το πρόσφατο συνέδριο, η ΝΔ προχωρά πλέον στην κατάρτιση των επιμέρους περιφερειακών αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Πρόκειται για μια αναγκαία εξειδίκευση, όπως αναφέρουν κορυφαία κομματικά στελέχη, εν όψει των εκλογών (εθνικών και αυτοδιοικητικών).

Αυτό το νόημα εξάλλου έχει και ο ορισμός των τομεαρχών ανά Περιφέρεια, που έγινε πριν από λίγες μέρες, με την Όλγα Κεφαλογιάννη να αναλαμβάνει την Α' και Β' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης και τον Κωστή Χατζηδάκη τους υπόλοιπους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόσωπα που αποτέλεσαν έκπληξη, πλην όμως φαίνεται (κι από τους άλλους τομεάρχες) ότι η εντοπιότητα δεν αποτέλεσε κριτήριο για την επιλογή τους, αντιθέτως ο τομέας εξειδίκευσης (για την κ. Κεφαλογιάννη ο πολιτισμός - τουρισμός και για τον κ. Χατζηδάκη η ανάπτυξη) ήταν αυτός που πρωτίστως ελήφθη υπόψη.

Οι υπεύθυνοι (τομεάρχες) ανά Περιφέρεια αναλαμβάνουν ως κύριο καθήκον τους την εξειδίκευση του προγράμματος της ΝΔ και την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού της, με κεντρικό μέλημα να διαδοθεί και να εξειδικευτεί το πρόγραμμα του κόμματος στα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά, προκειμένου να προκύψει το περιφερειακό αναπτυξιακό πρόγραμμα, και σε δεύτερο πλάνο, εφόσον προκύψει, μια λίστα στελεχών που θα ξεχωρίσουν οι τομεάρχες ως ικανούς να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών ή ακόμη και να είναι υποψήφιοι για τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

Τις επόμενες μέρες από τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ θα διανεμηθεί πολύ συγκεκριμένο κείμενο στους τομεάρχες, με το περίγραμμα των υποχρεώσεών τους και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, από ανώτατο κομματικό στέλεχος, «η 'καρδιά' της δουλειάς των τομεαρχών – υπευθύνων είναι να συναντηθούν με όλους τους τοπικούς φορείς της περιοχής ευθύνης τους, να καταρτίσουν μια λίστα με ζητήματα προτεραιότητας ανά περιοχή, με αιτήματα και προτάσεις και ακολούθως να τα προσαρμόσουν στα 'κομμάτια' του προγράμματος της ΝΔ, στα οποία μπορούν να 'κουμπώσουν'. Αυτή η δουλειά θα καταλήξει σε ένα πλαίσιο προτάσεων, ώστε το κόμμα να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός συγκεκριμένου περιφερειακού αναπτυξιακού προγράμματος για κάθε περιοχή. Σε περίπτωση που οι τομεάρχες διακρίνουν πρόσωπα που ξεχωρίζουν και αξίζουν να είναι υποψήφιοι βουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, τότε θα γίνουν και προτάσεις υποψηφιοτήτων. Το κυρίαρχο όμως είναι το πρόγραμμα και οι τοπικές προτεραιότητες».

Ο κεντρικός στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, άλλωστε, όπως έχει ξεκαθαριστεί είναι η προετοιμασία της Νέας Δημοκρατίας τόσο για τις εθνικές εκλογές όσο και για τις περιφερειακές και δημοτικές. «Εστιάζουμε στην εξειδίκευση του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας με βάση τα τοπικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζει κάθε περιοχή καθώς και στον εντοπισμό στελεχών από κάθε περιφέρεια. Λαμβάνοντας υπόψη τον υπάρχοντα προγραμματισμό και το έργο κάθε Περιφέρειας, καταγράφουμε τα προβλήματα που προκάλεσε σε κάθε περιοχή η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διαβουλευόμαστε με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, αξιολογούμε τις προτάσεις που διατυπώνονται σε τοπικά και περιφερειακό επίπεδο με σκοπό την προσαρμογή του προγράμματος ανάλογα με τις  ανάγκες και τις προτεραιότητες κάθε νομού», σημειώνει η ΝΔ.

Για την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού, στόχος είναι να εντοπίσει το κόμμα στελέχη σε πρωτεύουσες νομών, δήμους, επιμελητήρια, επιστημονικούς φορείς και ειδικές κοινωνικές οργανώσεις, που επιθυμούν να συμβάλουν ενεργά στο έργο του κόμματος. Και τελικός στόχος είναι «να κάνουμε πράξη τη δέσμευση προέδρου της ΝΔ για άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και δημιουργία μιας παράταξης η οποία θα είναι ενωμένη και ανανεωμένη από άκρη σε άκρη της Ελλάδας».

Αν αυτό τώρα σημαίνει ότι Όλγα Κεφαλογιάννη και Κωστής Χατζηδάκης θα είναι συχνά πυκνά στο εξής στην Κεντρική Μακεδονία μένει να το δείξει ο χρόνος. Σε μια περιοχή μάλιστα με συγκεκριμένα και χρόνια προβλήματα, που δεν είναι δύσκολο να καταγραφούν και να αποτελέσουν τη μαγιά για την κατάρτιση του περιφερειακού αναπτυξιακού προγράμματος, αλλά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όσον αφορά στην ανθρωπογεωγραφία και τις υποψηφιότητες. Είτε για τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών, είτε για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές...