Skip to main content

NΔ Θεσσαλονίκης για θάνατο Ταχιάου: Ήταν εμβληματική προσωπικότητα

«Επρόκειτο για μία εμβληματική προσωπικότητα της πνευματικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της πόλης μας», σημειώνει η Διοικούσα.

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Αντώνιου Αιμίλιου Ταχιάου εξέδωσε η Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας λόγο για μία εμβληματική προσωπικότητα.

«Επρόκειτο για μία εμβληματική προσωπικότητα της πνευματικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της πόλης μας την οποίαν οι Θεσσαλονικείς θα θυμούνται», σημειώνει η ανακοίνωση της Διοικούσας.

Μάλιστα, επισημαίνει πως «οι συνάδελφοί του στο Πανεπιστήμιο θα θυμούνται τον εκλιπόντα για την τεράστια επιστημονική του συμβολή στα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε αλλά και για το εύρος του συγγραφικού του έργου» και συμπληρώνει ότι «όλοι εμείς, οι υπόλοιποι Θεσσαλονικείς θα τον θυμόμαστε για την επιστημονική του συμβολή στην ανάδειξη του έργου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, των δύο εκ Θεσσαλονίκης Ελλήνων φωτιστών των Σλάβων».

«Ο ίδιος αναφερόταν πολύ συχνά στη μεγαλειώδη αυτή διαδικασία η οποία επρόκειτο να έχει αποφασιστικής σημασίας συνέπειες και προεκτάσεις για την ιστορία ολόκληρης της Ευρώπης», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Οι δύο Έλληνες Θεσσαλονικείς Άγιοι, όπως αναφέρει στο βιβλίο του «Κύριλλος και Μεθόδιος: οι εκ Θεσσαλονίκης»  ο Αντώνιος Αιμίλιος Ταχιάος, κλήθηκαν να διαδραματίσουν πρωταρχικό ρόλο στον εκχριστιανισμό των Σλάβων, που είναι το σπουδαιότερο ίσως γεγονός του 9ου αιώνα» σημειώνει η Διοικούσα για να προσθέσει πως «όπως μας δίδαξε ο αείμνηστος καθηγητής, ήταν αυτοί οι Άγιοι, Κύριλλος και Μεθόδιος που μετέφεραν στους Σλάβους την αξία της ελληνικής παιδείας και της ορθόδοξης πνευματικότητας».  

«Και μόνο γι’  αυτήν την επιστημονική συμβολή του οι Θεσσαλονικείς θα είναι πάντα ευγνώμονες στον Αντώνιο Αιμίλιο Ταχιάο», καταλήγει.