Skip to main content

ΝΔ: Ζημιογόνα η παρουσία Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Η Νέα Δημοκρατία δε θα καλούσε ποτέ τον κ. Ερντογάν να έρθει στην Ελλάδα, αν δεν φρόντιζε η επίσκεψή του να είναι επιτυχημένη, αναφέρει το κόμμα.

«Η αφόρητη κυβερνητική διγλωσσία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δημιουργεί μείζον εθνικό ζήτημα», αναφέρει σε σχόλιό της η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας τόσο τις εξελίξεις στο Σκοπιανό όσο και τα ελληνοτουρκικά θέματα. 

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει πως ο κ. Τσίπρας, «ως αδύναμος πρωθυπουργός αναγκάζεται να κρατά τον κ. Καμμένο στο υπουργείο αυτό προκειμένου να κρατήσουν μαζί τις καρέκλες τους». 

«Η Νέα Δημοκρατία δε θα καλούσε ποτέ τον κ. Ερντογάν να έρθει στην Ελλάδα, αν δεν φρόντιζε η επίσκεψή του να είναι επιτυχημένη», αναφέρει το κόμμα. 

Αναλυτικά οι σχολιασμοί του κόμματος για την επικαιρότητα:

«Η χώρα δεσμεύεται από τους δημοσιονομικούς στόχους που δυστυχώς συμφώνησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Δεν μπορούν αυτοί να αλλάξουν μονομερώς και εννοείται ότι τους στόχους που έχει αναλάβει να επιτύχει η χώρα η Νέα Δημοκρατία θα τους σεβαστεί. Αυτό όμως καθ' οιονδήποτε τρόπο δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσει τις πολιτικές που έχει επιλέξει ο Συριζα για να επιτύχει αυτούς τους στόχους. Αφού όμως αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, θα επιδιώξει μια συμφωνία για χαμηλότερα πλεονάσματα. Σε καμία περίπτωση όμως, η Κυβέρνησή της Ν.Δ. δεν θα δεσμεύεται από το καταστροφικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής το οποίο επέβαλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το οποίο υπερφορολογεί τη μεσαία τάξη και την υγιή επιχειρηματικότητα. Αποτελεί κεντρική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να μειωθεί η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση. Το τοπίο θα διαμορφωθεί διαφορετικά και στην κορυφή της δημόσιας διοίκησης. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια τελείως περιττή πυραμίδα γενικών γραμματέων, ειδικών γραμματέων, θεματικών γραμματέων, οι οποίοι τελικά διορίζονται με κομματικά κριτήρια, μόνο και μόνο για να παρκάρει ο κ. Τσίπρας και οι Υπουργοί του κάποιους συγγενείς και φίλους σε θέσεις ευθύνης. Για όλα αυτά θα υπάρχει μια τελείως διαφορετική πολιτική από αυτή που ακολουθεί η σημερινή Κυβέρνηση.Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να δεσμευθεί από ένα καταστροφικό αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα ανακυκλώνει ιδεοληψίες και στερεότυπα μιας άλλης εποχής.

Αλλά ακόμη περισσότερο, πρέπει να επισημανθεί το εξής: ο κ. Τσακαλώτος μιλά για ένα πολυσέλιδο σχέδιο, το οποίο δόθηκε απευθείας στους δανειστές. Στους πολίτες της Ελλάδας, τους οποίους πρωτίστως αφορά, δεν κοινοποιήθηκε ποτέ κανένα σχέδιο και κανείς δεν γνωρίζει τι έχει στείλει η Κυβέρνηση στους θεσμούς. Η Κυβέρνηση δεν τολμά να το δώσει στη δημοσιότητα, παρότι έχει κληθεί να το κάνει άμεσα.

Η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει πολλές φορές και σε μεγάλη λεπτομέρεια το δικό της σχέδιο και εξακολουθεί να ξεδιπλώνει τις πτυχές του. Είναι ένα σχέδιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και προς τις επενδύσεις. 'Ένα σχέδιο με τολμηρές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Ένα σχέδιο το οποίο δίνει μεγάλη έμφαση στην Παιδεία και στην ανάγκη να μπολιαστούν οι δεξιότητες που ζητά η αγορά εργασίας με το παραγόμενο αποτέλεσμα του εθνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Ένα σχέδιο το οποίο δίνει έμφαση στη συνεργασία του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για καλύτερες παροχές Υγείας. Και βέβαια βάζει πολύ ψηλά στην προτεραιότητά του την ασφάλεια του πολίτη ως προϋπόθεση ελευθερίας και οικονομικής δραστηριότητας.

Το περιρρέον αισιόδοξο κλίμα που επικρατεί στο Μαξίμου σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια είναι άλλο ένα επικοινωνιακό κόλπο. Πως μπορεί να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε συμφωνία με τα Σκόπια αφού δεν υπάρχει καμία ενιαία κυβερνητική θέση; Δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία πίσω από τις θέσεις Τσίπρα – Κοτζιά. Και όταν δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία σε ένα τόσο μείζον ζήτημα, δεν υπάρχει Κυβέρνηση. Δεν το χειρίζεται η Κυβέρνηση. Ο συνεταιρισμός Τσίπρα – Καμμένου είναι σε κατάρρευση. Η Κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τα εθνικά ζητήματα, είναι διχασμένη και γι αυτό εδώ και πολύ καιρό λένε ότι είναι σε αποδρομή.

Ο κ. Τσίπρας δεν διαπραγματεύεται σήμερα ως επικεφαλής κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, αλλά ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Και βέβαια είναι παραλογισμός να ζητά ο κ. Τσίπρας συναίνεση από την Αντιπολίτευση -και μάλιστα για μια συμφωνία που ουδείς γνωρίζει- όταν δεν μπορεί να συμφωνήσει με το συνέταιρό του. Ιδίως μάλιστα όταν ο συνέταιρος αυτός διακηρύσσει όχι μόνο πως δεν συμφωνεί, αλλά και πως θα κάνει ό,τι μπορεί να αποτρέψει τη συμφωνία που προωθούν οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς. Δυο διαφορετικές, κυβερνητικές πλειοψηφίες δεν μπορεί να υπάρχουν.

Είναι, πλέον, πασιφανές και αυταπόδεικτο ότι έχει επέλθει ρήξη ανάμεσα στις σχέσεις των κ. Τσίπρα και Καμμένου. Είναι γεγονός νοσηρό και εξαιρετικά επικίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας. Διότι, πολύ απλά, δεν μπορεί, σε κρίσιμες ώρες, ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Άμυνας να αντιμετωπίζουν με εντελώς διαφορετικό τρόπο τα εθνικά θέματα και κατ' επέκταση το εθνικό συμφέρον. Υπάρχει κραυγαλέα δυσαρμονία ανάμεσα τους, που δεν περιορίζεται στο ζήτημα των Σκοπίων, αλλά επεκτείνεται και στα ελληνοτουρκικά. Και η ευθύνη για τη δυσαρμονία αυτή ανήκει στον κ. Τσίπρα που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη συγκρότηση και το συντονισμό της Κυβέρνησης. Ανήκει στον κ. Τσίπρα που διατηρεί το συναρχηγό του στο κρισιμότατο ρόλο του υπουργού της Εθνικής Άμυνας.

Ελληνοτουρκικά: Ζημιογόνα η παρουσία του κ. Καμμένου στο Υπ. Εθνικής Άμυνας.

Είναι πολύ ζημιογόνα η παρουσία του κ. Καμμένου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Διότι η αφόρητη κυβερνητική διγλωσσία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δημιουργεί μείζον εθνικό ζήτημα. Φάνηκε στο θέμα με τα Σκόπια και φαίνεται και στα Ελληνοτουρκικά. Ο κ.Τσίπρας, όμως, ως αδύναμος πρωθυπουργός, αναγκάζεται να κρατήσει τον κ.Καμμένο στο Υπουργείο αυτό προκειμένου να κρατήσουν μαζί τις καρέκλες τους. Το κόστος, όμως, για τη χώρα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Διότι σήμερα δεν υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο εξωτερικής πολιτικής.
Με δεδομένη την τουρκική επιθετικότητα, η οποία ξεκίνησε από ένα κρεσέντο παραβιάσεων και παραβάσεων, συνεχίστηκε με τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού μας και κατέληξε στην παράνομη και απαράδεκτη κράτηση των δυο Ελλήνων αξιωματικών σε μία φυλακή υψίστης ασφαλείας απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, περισυλλογή, αυτοπεποίθηση και προβολή μιας ισχύος, η οποία θα απορρέει από τη συνολική εικόνα της χώρας. Αυτό δεν υπάρχει, δυστυχώς, σήμερα. Η Νέα Δημοκρατία δε θα καλούσε ποτέ τον κ. Ερντογάν να έρθει στην Ελλάδα, αν δεν φρόντιζε η επίσκεψή του να είναι επιτυχημένη και να βοηθήσει στη βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και όχι στην επιδείνωση τους.
Η Ελλάδα δεν έχει εδαφικές αξιώσεις απέναντι σε κανέναν. Έχει, όμως, - όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - αυτοπεποίθηση και ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα και ισχύ να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, όσο τεταμένο και αν είναι το κλίμα, ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας.

Μεταναστευτικό: Υπάρχουν ευθύνες της Κυβέρνησης για την εικόνα που επικρατεί στα νησιά

Προφανώς η ανησυχία είναι διαρκής και δεν συνδέεται μόνο με τη κρίση στη Συρία. Έχεί, όμως, και η Κυβέρνηση μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση η οποία επικρατεί σήμερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Είναι αδιανόητο η χώρα να έχει πάρει τόσα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κέντρα υποδοχής να βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Και είναι, επίσης, λάθος, ο γεγονός ότι παραμένει εγκλωβισμένη σε μια διαδικασία χορήγησης ασύλου η οποία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και οδηγεί, νομοτελειακά, στην υπερσυγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου.

Άρα, για την εικόνα που υπάρχει στα νησιά του Αιγαίου, υπάρχει και ένα ζήτημα κυβερνητικής διαχειριστικής ανεπάρκειας που, επιβαρύνει πάρα πολύ τις τοπικές κοινωνίες και προκαλεί αντιδράσεις, κάποιες δικαιολογημένες, κάποιες τελείως αδικαιολόγητες».