Skip to main content

«Ναι» στην Ευρώπη, «όχι» στον διχασμό, λένε φορείς της Θεσσαλονίκης

Φορείς της πόλης κάνουν λόγο για κίβδηλο δίλημμα που θέτει το δημοψήφισμα, εκτροπή, και για μια κυβερνητική επιλογή που φέρνει διχασμό στην κοινωνία.

Σήμερα, για πρώτη φορά, παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιούν κοινή εκδήλωση στο κινηματοθέατρο "Αλέξανδρος", παίρνουν πολιτική θέση, υποστηρίζουν το «ναι» στο δημοψήφισμα και συστρατεύονται γιατί, όπως λένε, «βρισκόμαστε σε μια εθνική καταστροφή».

Πλήθος εκπροσώπων φορέων από όλο σχεδόν το φάσμα της οικονομίας και της επιστήμης συμφώνησαν πως «την επόμενη ημέρα από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το εισόδημα των Ελλήνων θα μειωθεί έως κατά 50%, η χώρα θα γνωρίσει οκταπλάσια κρίση σε σχέση με αυτήν που πέρασε η Αργεντινή, η οποία είχε διπλάσια οικονομία από την Ελλάδα και τέσσερις φορές μικρότερο χρέος».

Δέκα φορείς, επιστημονικοί, παραγωγικοί, αυτοδιοικητικοί ζήτησαν την επιλογή και επικράτηση του ¨ναι", σε ένα δημοψήφισμα  που νομικά είναι διάτρητο, που θέτει τον ελληνικό λαό μπροστά σε ένα παρελκυστικό και ασαφές ερώτημα και, που στην περίπτωση του "όχι" οδηγεί κατευθείαν τη χώρα εκτός ευρώ και Ευρώπης, παρά τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση, όπως είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης , Νίκος Βαλεργάκης. 

Στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Η επόμενη ημέρα", τα πράγματα λέχθηκαν ανοιχτά από τους διοργανωτές.

"Όλος ο κόσμος, η παγκόσμια κοινή γνώμη, αντιλαμβάνεται ποιο είναι το διακύβευμα του δημοψηφίσματος. Το "ναι", είναι ναι στο ευρώ και την Ευρώπη, το "όχι", είναι έξοδος από το ευρώ και, σε επόμενη φάση, έξοδος από την Ευρώπη", τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Θανάσης Εξαδάκτυλος, ο οποίος είπε ότι έρχεται κατάρρευσης του συστήματος υγείας και ανθρωπιστική κρίση. 

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Χρήστος Μάμαλης, μίλησε για σχέδιο εξόδου από το ευρώ, για επικοινωνιακά τεχνάσματα και ανίκανη διαπραγματευτική ομάδα που δεν μπορεί να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας. 

Για τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρι Μπίλλια, το ερώτημα που τίθεται στον ελληνικό λαό δεν είναι παρά ψευτοδίλημμα που πρέπει να αποκαλυφθεί. "Οι πολίτες πρέπει να πάνε να ψηφίσουν ενημερωμένοι για να μη φτάσουν στο σημείο να πούνε ότι ξεγελάστηκαν ακόμη μία φορά".

Με μια χώρα σε χρεοκοπία και εκτός ευρώ, με ένα νόμισμα που θα καταρρέει, θα δούμε ακόμη πολλά πέρα από τις ουρές στα ΑΤΜ, κι' οι πολίτες που σήμερα περιμένουν για τα ημερήσια 60 ευρώ- αν κι' αυτά θα υπάρχουν- δε θα έχουν πρόσβαση στα εισαγομένα φάρμακα για τους διαβητικούς, τις ινσουλίνες, στα φάρμακα για τους καρκινοπαθείς, υποστήριξε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης

Εκδήλωση φορέων για το

Το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Παπαδόπουλος ο οποίος μίλησε για "σκηνικό ρήξης που στήθηκε το βράδυ της Παρασκευής με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος" και για "μία δήθεν υπερήφανη διαπραγμάτευση που αποτελεί μνημείο ανευθυνότητας".

Οι επιχειρήσεις λένε ξεκάθαρα όχι στο lobby της δραχμής. Το υποτιμημένο νόμισμα θα δημιουργήσει τεράστιες ελλείψεις που με τη σειρά τους θα φέρουν ανατιμήσεις, νέα λουκέτα, εκτίναξη της ανεργιας και κατάρρευσης της εθνικής οικονομίας. 

"Είμαστε ως και σήμερα χαλαροι μπροστά στην εθνική καταστροφή", είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δημήτρης Μπακατσέλος, που προειδοποίησε ότι είμαστε ήδη με το ένα πόδι εκτός ευρώ. Αν κυριαρχήσει το "όχι" θα πρέπει να ξεχάσουμε τα κοινοτικά κονδύλια, τις επιδοτήσεις, τα ΕΣΠΑ, την ενίσχυση της ανάπτυξης. "Άλλοι θέλουν να ενταχθούν σε Ενωση και εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να βγούμε", πρόσθεσε. 

Με το "ναι", μπορούμε να παλέψουμε τα δύσκολα μέτρα, με το "όχι" πάμε κατευθείαν στη χρεοκοπία και την καταστροφή, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης, ενημερώνοντας ότι ομόφωνα τα μέλη τους Δ.Ε. και του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, αποφάσισαν να ταχθούνε υπέρ του "ναι.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, για πρώτη φορά υποστηρίζει συγκεκριμένη πολιτική θέση και αυτό επειδή επιχειρειται αλλαγή της εθνικής στρατηγικής και η χώρα οδηγείται σε εθνική καταστροφή. "Τέρμα στις κοροϊδιες" είπε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Θανάσης Σαββάκης, δηλώνοντας οτι ο κόσμος της παραγωγής είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί "για να μη γίνουμε τριτοκοσμική χώρα" μέσα στην Ευρώπη. 

Στο πραγματικό διακύβευμα του δημοψηφίσματος αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Κυριάκος Λουφάκης ο οποίος τόνισε ότι οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, που έχουν κρατήσει στα πόδια της την εθνική οικονομία τα τελευταία δύσκολα χρόνια, στηρίζονται σε εισαγόμενες πρώτες ύλες και μηχανήματα. Γι' αυτές, μία έξοδος από το ευρώ θα είναι καταστροφική, όπως διαλυτικό είναι το κλείσιμο των τραπεζών που παραλύει όλο τον οικονομικό κύκλο. 

Η κρίση που ζούμε σήμερα, που εκδηλώθηκε με τραγικό τρόπο στο τραπεζικό σύστημα, πολύ γρήγορα θα εκδηλωθεί στην αγορά τροφίμων, σε μία αγορά που βασίζεται ακόμη και στα πιο βασικά προϊόντα στις εισαγωγές, είπε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θανάσης Σαρόπουλος.

Τη θέση της τοπικής αυτοδιοίκησης υπέρ του "ναι" κατέθεσε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου που αναρωτήθηκε για το πως θα χρηματοδοτηθούν τα έργα υποδομών στη πόλη, οι κοινωνικές δομές, τα σχολεία, η επισιτιστική βοήθεια, όλα αυτά που σήμερα στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες και αντλούν πόρους από τα κοινοτικά ταμεία.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθηνε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονιας Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος είπε ότι "η κυβέρνηση ρίχνει μία χαριστική βολή στη πληγωμένη ελληνική οικονομία και κοινωνία επιλέγοντας, να διχάσει τον ελληνικό λαό με το δημοψήφισμα, προκειμένου να μη διχαστεί η ίδια".

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης είναι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθ. Αχιλλέας Ζαπράνης, που περιέγραψε τις επιπτώσεις για τη χώρα, αν ακολουθηθεί ο δρόμος εξόδου από το ευρώ.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι δήμαρχοι Συκεών - Νεάπολης και Θέρμης, Σίμος Δανιηλίδης και Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο πρύτανης του ΑΠΘ καθ. Περικής Μήτκας, ο καθ. Νικόλαος Μουσιόπουλος αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου, οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Κατερίνα Μάρκου και Χριστίνα Ταχιάου, ο καθ. Νομικής Γιάννης Κουκιάδης, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας, ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ - Helexpo Kυριάκος Ποζρικίδης, ο πρώην υπουργός Γιώργος Ορφανός και πολλά μέλη παραγωγικών και επιστημονικών φορέων και οργανώσεων. 

Επίσης, μέρος της εκδήλωσης παρακολούθησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών υπέρ του "ναι" από κοινωνικούς φορείς γιατί το θέμα υπερβαίνει τα κόμματα. Ο κ. Μεϊμαράκης είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη για εκδήλωση της Νομαρχιακής της Ν.Δ.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης, κάλεσαν τέλος για συμμετοχή στην αυριανή συγκέντρωση της πρωτοβουλίας υπέρ του «Ναι», στις 19:30 στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Ένταση με υποστηρικτές του «όχι»

Χαρακτηριστικό του κλίματος διχασμού που δημιουργείται τις τελευταίες ημέρες και ενόψη του δημοψηφίσματος στην κοινωνία είναι το γεγονός ότι ομάδα υποστηρικτών του «όχι», που πραγματοποιoύσαν συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο, βρέθηκαν έξω από το κινηματοθέατρο και έγινε η εκδήλωση και που φρουρείται από ισχυρή αστυνομική δύναμη, φωνάζοντας συνθήματα κατά των υποστηρικτών του «ναι».