Skip to main content

Νέα χρηματιστηριακή αγορά στη Βοσνία με ελληνική τεχνογνωσία

Η Capital Markets Experts ολοκλήρωσε και το τελευταίο στάδιο του project του θεσμικού πλαισίου για τη δημιουργία και λειτουργία της «EU Connect»

Η Capital Markets Experts, ενεργώντας ως σύμβουλος σε θέματα ανάπτυξης εργασιών και επιχειρησιακών ικανοτήτων (business development/capacity building) του σερβικού Χρηματιστηρίου της Μπάνια Λούκα, ολοκλήρωσε και το τελευταίο στάδιο του project του θεσμικού πλαισίου για τη δημιουργία και λειτουργία μιας νέας χρηματιστηριακής αγοράς, της «EU Connect».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της χώρας, έδωσε το τελικό πράσινο φως σε χθεσινή της συνεδρίαση, θέτοντας τη σφραγίδα της έγκρισης της συγκεκριμένης αγοράς, η οποία θα αποτελεί μέρος της Κύριας Αγοράς του Χρηματιστηρίου της Σερβικής Βοσνίας.

Σύμφωνα με τις βασικές αρχές που προβλέπονται στο θεσμικό πλαίσιο, στην «EU Connect» θα είναι δυνατή η εισαγωγή εταιρειών, που έχουν έδρα στην ΕΕ και είτε αυτές (ως dual listed), είτε οι μητρικές τους, είναι εισηγμένες σε οποιαδήποτε άλλη αγορά -κύρια ή μη- κάποιου ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου.

Στην EU Connect θα μπορούν να εισάγονται οι επιλεγείσες εταιρείες, είτε με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (διαδικασία δημόσιας ή ιδιωτικής εγγραφής), είτε ακόμη και χωρίς αύξηση (διαδικασία τεχνικής εισαγωγής). Πέραν της χρηματιστηριακής ή της τράπεζας, η οποία και θα υπογράφει το Ενημερωτικό Δελτίο που θα εγκρίνει η τοπική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι υποψήφιες εταιρείες θα πρέπει να έχουν στο επιτελείο τους και έναν ακόμη Σύμβουλο Εισαγωγής  (Listing Sponsor), ο οποίος θα αναλαμβάνει τη σύνταξη και την εποπτεία της εφαρμογής του Business Plan.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής μελέτης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συγκεκριμένη αγορά, κυρίως για τις εταιρείες με έδρα την Αυστρία, την Κροατία και την Σλοβενία, όλες γειτονικές χώρες του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, με σημαντικές επενδύσεις στην τοπική οικονομία.

Από την Ελλάδα, δείχνει να υπάρχει ένα αρχικό δυνητικό ενδιαφέρον από εταιρείες του κλάδου του real estate, καθώς η συγκεκριμένη χώρα διαθέτει ακόμη εξαιρετικές ευκαιρίες, οι οποίες, μάλιστα, την εντάσσουν στις ελάχιστες πλέον, αναπτυσσόμενες χώρες της Ευρώπης.

Η Διοίκηση του Χρηματιστηρίου, στο πλαίσιο της προώθησης της EU Connect και σύμφωνα με το αρχικό Marketing Plan της εν λόγω αγοράς, θα ξεκινήσει τα Roadshows της διεθνούς παρουσίασής της από τη Θεσσαλονίκη, στις 28 Απριλίου και ώρα 19:00 μμ, στο ξενοδοχείο HYATT και στο πλαίσιο του Balkan Money Show 2018.