Skip to main content

Νέα Δημοκρατία: Συνεχείς οι αντιφάσεις του Βαρουφάκη

Κύκλοι της ΝΔ χαρακτηρίζουν «γελοιότητες» τα περί διαφορετικού συντελεστή ΦΠΑ στο ίδιο προϊόν, ενώ καταλογίζουν στον ΥΠΟΙΚ «καταστροφική σύγχυση».

Για συνεχείς αντιφάσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη που δεν έχουν τέλος και είναι επικίνδυνες, κάνουν λόγο κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν «φαιδρές» τις ιδέες του για «καλωδιωμένους φοιτητές, νοικοκυρές και τουρίστες που θα καταδιώκουν τη φοροδιαφυγή στα νησιά» και «γελοιότητες» τα περί διαφορετικού συντελεστή ΦΠΑ στο ίδιο προϊόν, ενώ του καταλογίζουν «καταστροφική σύγχυση».

Όπως επισημαίνουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, ο κ. Βαρουφάκης είχε μεταξύ άλλων πει ότι οι δανειστές πρέπει να αποδεχθούν ότι η μνημονιακή λογική απέτυχε και πρέπει να μπει στο περιθώριο, σε ομιλία του στον ΣΕΒ, ενώ αντιπαραβάλουν δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες φέρεται να αποδέχεται μέρος του μνημονίου. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές επικαλούνται επίσημα κείμενα που στέλνει το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου, όπως επισημαίνουν, αναγνωρίζεται η πρόοδος της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αναφερόμενοι στο χρέος, οι ίδιοι κύκλοι της Ν.Δ. παρατηρούν ότι ο κ. Βαρουφάκης είχε εκφράσει την άποψη ότι ένα μη βιώσιμο χρέος κουρεύεται, ενώ του καταλογίζουν αντιφάσεις, επικαλούμενοι ανάλυση του στο Eurogroup αλλά και δηλώσεις του στους Financial Times.

Σχετικά με τον ΦΠΑ, πηγές από τη Νέα Δημοκρατία καταλογίζουν εκ νέου αντιφάσεις στον κ. Βαρουφάκη, συγκρίνοντας δηλώσεις του περί μη αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ με τις πρόσφατες προτάσεις του για δύο διαφορετικούς συντελεστές.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ο υπουργός Οικονομικών είχε χαρακτηρίσει τον Φεβρουάριο «απαράδεκτο φόρο» τον ΕΝΦΙΑ, ενώ τον κατηγορούν ότι σε καμία επιστολή του προς τους «θεσμούς» δεν υπάρχει αναφορά για κατάργηση ή αντικατάστασή του.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ρήξης, αλλά και στο πόσο κοντά είναι μία συμφωνία με τους εταίρους, κύκλοι της Ν.Δ. εκτιμούν ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει υποπέσει επίσης σε αντιφάσεις.