Skip to main content

Νέα έφοδος σε λαϊκή αγορά... κεντροδυτικά της Θεσσαλονίκης

Μια επέμβαση την εβδομάδα στις λαϊκές του πολεοδομικού συγκροτήματος - Έλεγχοι και για το πετρέλαιο θέρμανσης όπου πληρώνουμε και τον αέρα...

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι των αρμόδιων κλιμακίων στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των αιφνιδιαστικών ελέγχων, που υλοποιούν από κοινού η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η ΕΛΑΣ, με τους οικείους δήμους, προκειμένου να πατάξουν το φαινόμενο των παράνομων πωλητών, που έχει καταστεί μάστιγα για το στεγασμένο εμπόριο και για τους νόμιμους παραγωγούς, εμπόρους και πωλητές.

Μετά τη Νικόπολη, όπου εντοπίστηκαν 130 παράνομοι και τη λαϊκή της οδού Μαρτίου, όπου εντοπίστηκαν άλλοι 30, την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί νέα... έφοδος σε άλλη λαϊκή.

Οι αρμόδιοι δεν αποκαλύπτουν τη μέρα και τη λαϊκή και περιορίστηκαν να πουν ότι η νέα επέμβαση θα γίνει σε λαϊκή αγορά κεντροδυτικά, ώστε να μην καταργηθεί το κριτήριο του αιφνιδιασμού.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, «επικεντρώνουμε τους ελέγχους μας στο πολεοδομικό συγκρότημα και στις μεγάλες λαϊκές σε πρώτη φάση, αφού και τα στοιχεία των νόμιμων παραγωγών, εμπόρων και επαγγελματιών καταδεικνύουν ότι σε αυτές τις αγορές υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχουν λαϊκές στις οποίες οι παράνομοι είναι περισσότεροι από τους νόμιμους. Εμείς έχουμε αποδείξει την αποφασιστικότητά μας και θα συνεχίσουμε τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους για να περιορίσουμε το φαινόμενο. Όσο έχουμε τη συνδρομή της ΕΛΑΣ, που διαθέτει βανάκι με δέκα άνδρες, θα παρεμβαίνουμε. Κάθε εβδομάδα θα γίνεται τουλάχιστον ένας αιφνιδιαστικός έλεγχος. Μάλιστα, θα ξαναπεράσουμε από τις λαϊκές που ελέγξαμε για να καταλάβουν όλοι ότι δεν ανεχόμαστε άλλο την παρανομία».

Πετρέλαιο θέρμανσης

Παράλληλα, έλεγχοι γίνονται και στα φορτηγά οχήματα, με έμφαση στα βυτιοφόρα, καθώς πλέον οι παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης είναι αυξημένες. Ο κ. Γιουτίκας επισήμανε ότι οι έλεγχοι στους δρόμους έχουν προκαλέσει την έκπληξη των βυτιοφορέων και των οδηγών φορτηγών, ενώ τα πρόστιμα πέφτουν βαριά στους παραβάτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε βυτιοφορέα που διαπιστώθηκε ότι από τις αντλίες του μαζί με το πετρέλαιο θέρμανσης μετρούσαν και... αέρα, επιβλήθηκε πρόστιμο 15.000 ευρώ!

«Δεν είναι δυνατό, την ώρα που ο κόσμος δεινοπαθεί για να συγκεντρώσει χρήματα για τη θέρμανσή του, ορισμένοι ασυνείδητοι να τον κλέβουν. Η ζήτηση είναι αυξημένη και κάποιοι ασυνείδητοι σπεύδουν να το εκμεταλλευτούν και επιδίδονται σε πρακτικές άθλιες. Φτάσαμε στο σημείο να πληρώνει κάποιος αντί πετρελαίου θέρμανσης αέρα. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε», τόνισε ο κ. Γιουτίκας.

Έκλεισε η εκκρεμότητα των αδειών

Την ίδια ώρα, άλλη μια εκκρεμότητα που υπήρχε με τις λαϊκές αγορές φαίνεται να έχει κλείσει στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης, Άγγελος Δερετζής, «αποφασίστηκε, η ενεργοποίηση σχεδόν όλων των επαγγελματικών αδειών συναδέλφων μας, που ήταν σε εκκρεμότητα. Ελπίζουμε να τελειώσουμε σύντομα και με τις υπόλοιπες. Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ομοσπονδίας και του Σωματείου Παραγωγών, Επαγγελματιών, Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης 'Η ΟΜΟΝΟΙΑ', δόθηκε λύση σε ένα ακόμη ζήτημα. Με την πολύτιμη συμβολή και του νομικού επιτελείου, κατορθώσαμε να πείσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες για το δίκαιο του αιτήματος μας. Δεν ήταν μία εύκολη διαδικασία. Η γραφειοκρατία και οι απίστευτα αργοί ρυθμοί κρατούσαν σε μία ιδιότυπη ομηρία τους συναδέλφους μας. Ελπίζουμε αυτό να μην επαναληφθεί και τέτοια ζητήματα να επιλύονται πιο γρήγορα».