Skip to main content

Νέα επιστημονικά στοιχεία στο 33ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο

Ποια θέματα θα παρουσιασθούν στο συνέδριο. Τι αναφέρει ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση και τα ζητήματα του κλάδου.

Στις 22 Μαρτίου ξεκινάει το πολυαναμενόμενο από τον ιατρικό κλάδο 33ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο που διοργανώνεται από την Ιατρική Εταιρεία Θεσσαλονίκης και θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Grand Hotel.

Την εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου, που λα λάβει χώρα στις 20.00, θα λαμπρύνει με την παρουσία του ο Γεώργιος Βέλμαχος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Harvard, ο οποίος θα αναγορευτεί και επίτιμος διδάκτορας Ιατρικής του ΑΠΘ. Η διάλεξη που θα παραδώσει ο κ. Βέλμαχος έχει θέμα «Τραύμα: όταν όλα αλλάζουν σε μία στιγμή».

Στη διάρκεια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, στρογγυλές τράπεζες και παρουσιάσεις εργασιών που θα καλύπτουν ένα εύρος θεμάτων, θα φέρουν νέα επιστημονικά στοιχεία και θα δώσουν τον χώρο και τον χρόνο στους συμμετέχοντες γιατρούς να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με τις ειδικότητές τους.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θεματικές γύρω από τις συνέπειες του ηλεκτρονικού τσιγάρου, τις λοιμώξεις, τη διαχείριση του τραύματος, και τη μετάβαση από τον παιδιάτρο στον παθολόγο για παιδιά που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα.

Στο 33ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο θα συμμετέχουν γιατροί όχι μόνο από την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης αλλά από όλη την Ελλάδα. 

Όπως αναφέρει ο Αστέριος Καραγιάννης, πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης η οποία διοργανώνει το συνέδριο, τα Βορειαοελλαδικά Συνέδρια έχουν μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον και για αυτόν τον λόγο η ιατρική κοινότητα τα αναμένει κάθε χρόνο. 

«Από πολύ νωρίς, από Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, μας ρωτούν ποια θα είναι η ημερομηνία του Βορειοελλαδικού. Όλοι θέλουν να ξέρουν γιατί θέλουν να συμμετέχουν ή θέλουν να στείλουν εργασίες τους» σημειώνει ο ίδιος, μιλώντας στη Voria.gr.

Τα προβλήματα του κλάδου των ιατρών

Ο κ. Καραγιάννης, ο οποίος είναι παράλληλα και πρόεδρος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, αναφέρει πως παρά την επιστημονική κατάρτιση των γιατρών, πλόεν αρκετοί εξ'α υτών αποφασίζουν να φύγουν από την Ελλάδα για να εργατούν σε κάποια άλλη χώρα του εξωτερικού.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τη μετανάστευση των νέων γιατρών «το πρόβλημα της εποχής μας». «Σήμερα δεν προκηρύσσονται θέσεις. Oι γιατροί τελειώνουν την ειδικότητά τους και δεν μπορούν να βρουν μια θέση είτε στο Eθνικό Σύστημα Υγείας, στο ΕΣΥ είτε στις επτά πανεπιστημιακές σχολές της χώρας. Δεν υπάρχουν καινούριες θέσεις, οπότε τα παιδιά είναι απελπισμένα. Το να κάνει κάποιος μόνο ελεύθερο επάγγελμα είναι δύσκολο γιατί υπάρχουν πολλοί γιατροί, από την άλλη οι περισσότεροι θέλουν Αθήνα, Θεσσαλονίκη και μεγάλα αστικά κέντρα με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται οι επαρχίες και τα νησιά. Οι περισσότεροι γιατροί αισθάνονται ότι το σύστημα τους πετάει έξω με αποτέλεσμα να φεύγουν στο εξωτερικό. Αυτό όμως έιναι ένα δυστύχημα για τη χώρα. Για κάθε γιατρό, από τη μέρα που πηγαίνει στο δημοτικό μέχρι την ημέρα που τελειώνει την Ιατρική, το κράτος ξοδεύει πάνω από 200.000 ευρώ, και έπειτα οι άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, η Γερμανία ή η Μεγάλη Βρετανία τους βρίσκουν έτοιμους.

Μάλιστα ο κ. Καραγιάννης υπογραμμίζει πως την ίδια ώρα που δεν γίνονται προσλήψεις, τα δημόσια νοσοκομεία υποφέρουν από υποστελέχωση.

«Το προσωπικό της Β. Ελλάδος είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο ενώ τα νοσοκομεία έχουν καλό εξοπλισμό. Το κύριο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση. Υπάρχουν χειρουργικά τραπέζια και με τις αποχωρήσεις γιατρών και τις μη αντικαταστάσεις τους μένουν άδεια πολλές ώρες την ημέρα. Μεγάλη υποστελέχωση υπάρχει και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Το σύστημα λειτουργεί χάρη στην αυτοθυσία πολλών ανθρώπων» επισημαίνει ο Δρ. Καραγιάννης.

Ο ίδιος συμπληρώνει ακόμα, πως παρά την αυτοθυσία πολλών γιατρών, φήμες όπως αυτές για το σκάνδαλο της Novartis και ειδήσεις για γιατρούς που παίρνουν φακελάκια πλήττουν την αξιοπιστία του κλάδου. «Είναι ελάχιστοι αυτοί που παίρνουν φακελάκια. Οι περισσότεροι γιατροί είναι με έναν μισθό χαμηλό και το σύστημα ζει χάρη στην αυτοθυσία κάποιων ανθρώπων», τονίζει.

Ιατρική εταιρεία Θεσσαλονίκης

Το Βορειοελλαδικό συνέδριο διοργανώνει τα τελευταία 33 χρόνια η Ιατρική Εταιρεία Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελεί μια από τις πιο ιστορικές ιατρικές εταιρείες της πόλης.

«Η Ιατρική Εταιρεία Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1928. Είναι χαρακτηριστικό πως δημιουργήθηκε 14 χρόνια πριν την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ το 1942. Αποτέλεσε το βήμα των ιατρών όχι μόνο της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά όλης της Ελλάδας. Στην εταιρεία οργανώνονταν συνέδρια και οι γιατροί δεν είχαν άλλο βήμα για να παρουσιάσουν τις εργασίες τους και να συζητήσουν τα ιατρικά θέματα, και έτσι όλοι συγκενρώνονταν στην Ιατρική Εταιρεία Θεσσαλονίκης», σημειώνει ο Αστέριος Καραγιάννης.

Όπως αναφέρει, στην πορεία μετά το 1980 άρχισαν να ιδρύονται εταιρείες ειδικοτήτων και έτσι οι γιατροί εγγραφόντουσαν σε αυτές της ειδκότητάς τους. Ωστόσο η Ιατρική Εταιρεία Θεσσαλονίκης ήταν η μητρική, η ομπρέλα όλων αυτών των εταιρειών και πνευματικός καθοδηγητής τους.

Ο ρόλος της εταιρείας παραμένει σημαντικός καθώς αναλαμβάνει να συγκεντρώνει γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά σεμινάρια. Τα διοικητικά της γραφεία είναι στη Δημοσθένους 4 και πλέον αριθμεί 400 τακτικά και πάνω από 500 δόκιμα μέλη.

 

Για να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του συνεδρίου, κάντε κλικ εδώ.