Skip to main content

Ξεκινούν σήμερα οι συνομιλίες για το Σκοπιανό στη Νέα Υόρκη

Κατά τη συνάντηση των διπλωματών των δύο χωρών, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ενδεχομένως να καταθέσει μία νέα πρόταση για όνομα.

Στις ΗΠΑ μεταφέρονται σήμερα οι συνομιλίες για την ονομασία της πΓΔΜ, καθώς στη Νέα Υόρκη θα συναντηθούν ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αυτή ο κ. Νίμιτς, ενδεχομένως να καταθέσει μία νέα πρόταση για όνομα. Σημειώνεται ότι σε χθεσινή του συνέντευξη ο Αμερικανός διαμεσολαβητής υποστήριξε ότι ήδη η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει τον όρο «Μακεδονία» στην ενδιάμεση συμφωνία του ονόματος ΠΓΔΜ (δείτε εδώ).

Εν τω μεταξύ, στα Σκόπια αναμένεται να βρεθεί τις επόμενες ώρες ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα συναντηθεί με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ.  Στο επίκεντρο των συναντήσεών του θα βρεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η χώρα προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωατλαντική προοπτική της, καθώς και οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.