Skip to main content

Τεχνογνωσία από την Παγκόσμια Τράπεζα για το κυκλοφοριακό ζητά ο δήμος

Δήμος Θεσσαλονίκης, Εγνατία Οδός, ΣΑΣΘ και ΙΜΕΤ θα υποβάλουν στην Παγκόσμια Τράπεζα κοινό προσχέδιο συμφωνίας με συγκεκριμένα αιτήματα.

Τη βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας επιχειρεί να εξασφαλίσει ο δήμος Θεσσαλονίκης προκειμένου να βελτιώσει τις κυκλοφοριακές συνθήκες στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Τα θέματα της συγκοινωνίας και των μεταφορών γενικότερα βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης η οποία έγινε χθες στο δημαρχείο. Σε αυτήν συμμετείχαν τέσσερις εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας, η αντιδήμαρχος Λίνα Λιάκου και ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα συγκοινωνιών Γιώργος Δημαρέλος, η διευθύνουσα σύμβουλος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Ρία Καλφακάκου μαζί με ένα ακόμη στέλεχος της εταιρείας, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταφορών Άγγελος Μπεκιάρης καθώς και ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον κ. Δημαρέλο, στη σύσκεψη η Παγκόσμια Τράπεζα προσήλθε με την ιδιότητα του Οργανισμού ο οποίος μπορεί να παράσχει τεχνική βοήθεια για την υλοποίηση ώριμων έργων στον τομέα των μεταφορών. Τα στελέχη της Τράπεζας ήθελαν να μάθουν τις προτεραιότητες που έχει ο δήμος στον τομέα αυτόν καθώς και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των υπολοίπων φορέων οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι η πόλη δεν διαθέτει επικαιροποιημένη μελέτη για τις μεταφορές η οποία εκτός από τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης να λαμβάνει υπόψη της και τα νέα μεταφορικά μέσα τα οποία θα προστεθούν στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, όπως για παράδειγμα το μετρό.

Πέρα από αυτήν τη γενικότερη μελέτη μεταφορών ο δήμος Θεσσαλονίκης ζήτησε από την Παγκόσμια Τράπεζα τεχνική υποστήριξη και σε δύο άλλα επιμέρους θέματα. Το πρώτο αφορά τις αστικές εμπορευματικές μεταφορές (φορτοεκφορτώσεις) όπου παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα. Ο δήμος θεωρεί ότι οι φορτοεκφορτώσεις επιβαρύνουν σημαντικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης και ζητά την τεχνική – μελετητική βοήθεια της Τράπεζας ώστε να το τεκμηριώσει αυτό και με επιστημονικό τρόπο προκειμένου στη συνέχεια να επιλέξει τους τρόπους για τη βελτίωση του συστήματος τροφοδοσίας της αγοράς. Το δεύτερο θέμα είναι οι ποδηλατόδρομοι. Οι εκπρόσωποι του δήμου τόνισαν ότι το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μητροπολιτικά, σε επίπεδο πολεοδομικού συγκροτήματος και ζήτησαν να υπάρξει τεχνική βοήθεια εκ μέρους της Τράπεζας ώστε να εκπονηθεί η σχετική μελέτη.

Στη συζήτηση ετέθη και το θέμα του τραμ και ζητήθηκε να εξεταστεί η δυνατότητα εκπόνησης μελέτης σκοπιμότητας και περαιτέρω σχεδιασμού για την εγκατάσταση δικτύου επιφανειακού μέσου σταθερής τροχιάς.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε μέσα στο προσεχές διάστημα να υποβληθεί προς την Παγκόσμια Τράπεζα ένα προσχέδιο συμφώνου συνεργασίας στο οποίο θα διατυπώνονται τα συγκεκριμένα, πλέον αιτήματα παροχής τεχνικής βοήθειας. Το αίτημα προς την Τράπεζα θα υποβληθεί από κοινού από τον δήμο, την Εγνατία Οδό Α.Ε. το ΣΑΣΘ και το ΙΜΕΤ.