Skip to main content

Νέα μέτρα λιτότητας στην Τσεχία

Η νέα τριμερής δεξιά κυβέρνηση της Τσεχίας, υπό τον πρωθυπουργό Πετρ Νέτσας, αρχίζει να θέτει σε εφαρμογή σειρά μέτρων λιτότητας, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί κατά την ορκωμοσία της.
Ήδη κατά την ορκωμοσία της, στις 13 Ιουλίου, ενώπιον του προέδρου της χώρας, Βάτσλαβ Κλάους, η νέα τριμερής δεξιά κυβέρνηση της Τσεχίας, υπό τον πρωθυπουργό Πετρ Νέτσας, είχε αφήσει να εννοηθεί πως οι πολίτες θα πρέπει να αναμένουν σειρά μέτρων λιτότητας, κάτι που φαίνεται πως η ίδια αρχίζει τώρα να θέτει πλέον σε εφαρμογή.

Σε δηλώσεις του, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Μίροσλαβ Κάλουτσεκ, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προτίθεται να ακολουθήσει μια αυστηρότερη πολιτική εξυγίανσης των δημοσιονομικών, απ΄ ό,τι σχεδίαζε η προκάτοχός της, η μεταβατική κυβέρνηση τεχνοκρατών με πρωθυπουργό τον πρώην διευθυντή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Γιαν Φίσερ.

Όπως γράφει σήμερα η οικονομική εφημερίδα «Χοσποντάρσκε Νόβινι», στο σχέδιο του νέου προϋπολογισμού για το 2011, που πρόκειται να καταθέσει ο κ. Κάλουτσεκ, προβλέπεται μείωση του ελλείμματος από το αρχικό 4,8% του ΑΕΠ, στο 4,6%.

Ο υπουργός Οικονομικών προτίθεται να περικόψει τις συνολικές δαπάνες κατά 58,5 δισεκατομμύρια τσεχικές κορώνες (2,37 δισεκατομμύρια ευρώ) σε σχέση με το 2010 - δηλαδή κατά τέσσερα δισεκατομμύρια κορώνες επιπλέον απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά - και συγχρόνως να υπάρξει εισροή μεγάλων ποσών μέσα από αυξήσεις φόρων, οι οποίες δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.

Οπως ο ίδιος τονίζει σε έγγραφό του προς τα άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, εάν τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν, το δημόσιο χρέος θα εκτιναχτεί πολύ πάνω από τα 200 δισεκατομμύρια κορώνες, κάτι που δεν συνάδει κατά κανένα τρόπο με τις αρχές του «προϋπολογισμού υπευθυνότητας» που είχε εξαγγείλει κατά τη σύστασή της η νέα κυβέρνηση.

Οι περικοπές αφορούν το σύνολο των υπουργείων, τα οποία θα πρέπει να μειώσουν δραστικά τα λειτουργικά τους έξοδα. Περικοπές θα υπάρξουν και στις κοινωνικές δαπάνες, ενώ η προβλεπόμενη αρχικά, μείωση των εισφορών για την κοινωνική και ιατροφαρμακευτική ασφάλιση δεν θα εφαρμοστεί.

Τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί στα δημοσιονομικά της χώρας, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, από τις αρχές του 2009, είχαν φτάσει το έλλειμμα στο 6%, και η νέα κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι στοχεύει σε μείωση του ελλείμματος (το οποίο υπολογίζεται σήμερα στο 5,9%) μέχρι το 2013, στο 3% του ΑΕΠ, που αποτελεί και κριτήριο για την ένταξη μιας χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ευρωζώνη, κάτι που για την Τσεχία ανεπίσημα τοποθετείται στο 2015 ή το 2016.

Τη λήψη μέτρων λιτότητας είχαν καταγράψει τα τρία δεξιά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στο κοινό κυβερνητικό τους πρόγραμμα που είχαν υπογράψει την προηγουμένη της ορκωμοσίας του στις 13 Ιουλίου.

Στη νέα δεκαπενταμελή κυβέρνηση στην Πράγα, έξι υπουργεία καλύπτει το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών του πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας, πέντε το δεξιοφιλελεύθερο ΤΟΠ 09 (από τα αρχικά των λέξεων «Παράδοση, Ευθύνη, Ευημερία») του υπουργού Εξωτερικών και πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ και τέσσερα το δεξιο-λαϊκιστικό κόμμα «Δημόσιες Υποθέσεις» του πρώην μεγαλοπαρουσιαστή της ιδιωτικής τηλεόρασης Ράντεκ Γιον, ο οποίος είναι υπουργός Εσωτερικών και δεύτερος αντιπρόεδρός της.