Skip to main content

Νέα Παραλία: Επιμένει ο Μπουτάρης για απομάκρυνση του ποδηλατόδρομου

Ψάχνει εναλλακτικές η Πρωτοβουλία - Ζητεί να φύγουν από Αριστοτέλους περιπολικά και Αστυνομικό Τμήμα - Ποιος αντικαθιστά την Καράσσο

Επιμένει η Πρωτοβουλία, η διοικούσα τον δήμο Θεσσαλονίκης παράταξη, στη μεταφορά του ποδηλατόδρομου εκτός της Νέας Παραλίας.

Όπως ανακοίνωσε η δημοτική παράταξη, στη συνεδρίασή της την περασμένη Πέμπτη, εξετάστηκε το ζήτημα, το οποίο έχει θέσει επανειλημμένα ο Δήμαρχος Γ. Μπουτάρης, έπειτα από καταγγελίες πολιτών και κυρίως γονέων, που χαρακτηρίζουν το σημείο ως επικίνδυνο. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, έγινε αναφορά στο ιστορικό της προσπάθειας της διοίκησης του Δήμου να βρει εναλλακτικές λύσεις, με δεδομένο ότι ο ποδηλατόδρομος δεν συμπεριλαμβανόταν στη μελέτη ανάπλασης της Νέας Παραλίας, «λύσεις, οι οποίες όμως προσέκρουσαν στην άρνηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Διαχειριστικής Αρχής».

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Θανάσης Παππάς, ανέφερε ότι όλο το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων έχει δομικό πρόβλημα, καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχαν προδιαγραφές για την κατασκευή τους. «Πλέον, έχει γίνει μελέτη για τις προδιαγραφές, ενώ το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για δύο επεκτάσεις, από τη Νέα Παραλία μέχρι την Τούμπα και από το λιμάνι μέχρι τη δυτική είσοδο. Παράλληλα, επισήμανε ότι για την αναδιαμόρφωση του υφιστάμενου δικτύου πρέπει να γίνει μελέτη, η οποία να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα», τονίζεται.

Να φύγουν από Αριστοτέλους περιπολικά και ΑΤ

Παράλληλα, στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να γίνουν παρεμβάσεις από την πλευρά του Δήμου Θεσσαλονίκης με αίτημα την απομάκρυνση περιπολικών και υπηρεσιακών οχημάτων από τον πεζόδρομο της Αριστοτέλους καθώς και τη μετακίνηση του Αστυνομικού Τμήματος σε άλλο σημείο της πόλης.

Όπως εξηγεί η Πρωτοβουλία, η λειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Λευκού Πύργου, στο οποίο μεταφέρονται και άλλες επιπλέον υπηρεσίες της Αστυνομίας, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ, το οποίο περιλαμβάνει κατάργηση και συγχώνευση Ασυνομικών Τμημάτων, δημιουργεί προβλήματα στην πλατεία Αριστοτέλους. 

«Επισημάνθηκε ότι η ειλημμένη απόφαση (επί Υπουργού Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια) για τη μεταφορά σε άλλον χώρο του Τμήματος του Λευκού Πύργου-Πλ. Αριστοτέλους ουδέποτε εφαρμόστηκε, ενώ αντιθέτως, με τον πρόσφατο σχεδιασμό, πέραν των προβλημάτων επαρκούς αστυνόμευσης που δημιουργούνται για περιοχές της πόλης, επιβαρύνεται σοβαρά η λειτουργία αλλά και η αισθητική εικόνα της πλατείας Αριστοτέλους από τη συσσώρευση οχημάτων και αστυνομικών δραστηριοτήτων στον ιστορικό χώρο της κεντρικής πλατείας», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ρίμπας αντί Καράσσο

 

Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα παραίτησης της Κοινοτικής Συμβούλου της «Πρωτοβουλίας», Ρεβέκκας Καράσσο, τη θέση της οποίας κατέλαβε ως σύμβουλος της Α' Κοινότητας ο Σ. Ρίμπας.

Ο Δήμαρχος, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας, ευχαρίστησε την κα. Καράσσο για την προσφορά της στην Α’ Δημοτική Κοινότητα και στην «Πρωτοβουλία» και ανέφερε ότι αρκετά από τα θέματα που έθιξε στην επιστολή της απασχόλησαν και απασχολούν τη Διοίκηση, «η οποία, στο πλαίσιο των ιδιαίτερα περιορισμένων αρμοδιοτήτων της Α’βάθμιας Αυτοδιοίκησης, προέβη σε σειρά ενεργειών προς αντιμετώπισή τους (κανονιστικές αποφάσεις, σύσταση Επιτροπής από επιχειρηματίες και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών για περαιτέρω επεξεργασία των κανονιστικών αποφάσεων, παρεμβάσεις και ρυθμίσες για τον δημόσιο χώρο, αποφάσεις για επιβολή αυστηρών ποινών σε παραβατικά ΚΥΕ από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, συστηματικοί έλεγχοι από τη Δημοτική Αστυνομία, προτάσεις στην κυβέρνηση για ενίσχυση του ανεπαρκούς προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας μέσω ανταποδοτικών τελών κ.ά.)».

Δυστυχώς, τονίζεται στην ενημέρωση, ούτε το νομοθετικό πλαίσιο αλλά, σε κάποιες περιπτώσεις, ούτε η στάση άλλων υπηρεσιών βοηθούν επαρκώς στην προσπάθεια αποτελεσματικής αντιμετώπισης της παραβατικότητας. «Η Διοίκηση του Δήμου, εντούτοις, δεν θα παύσει να προσπαθεί καθημερινά για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και την ανάδειξη και προστασία του δημόσιου χώρου», καταλήγει η ανακοίνωση.