Skip to main content

Νέα πρόταση από «Πρωτοβουλία» για το ψήφισμα για την πΓΔΜ

Το θέμα της έκδοσης του ψηφίσματος για το θέμα των Σκοπίων παραμένει σε εκκρεμότητα από την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Την πρόταση ψηφίσματος για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων θα καταθέσει εκ νέου η πλειοψηφούσα παράταξη «Πρωτοβουλία» στην ερχόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας.

Σημειώνεται ότι το θέμα της έκδοσης του ψηφίσματος παραμένει σε εκκρεμότητα από την τελευταία συνεδρίαση, καθώς υπήρχε διαφωνία, ως προς τα όσα θα αναγράφονται στο κείμενο.

Η πρόταση μετά από συζήτηση, εγκρίθηκε ομόφωνα από τη δημοτική ομάδας της «Πρωτοβουλίας» και θα έρθει προς ψήφιση τη Δευτέρα. Στην πρόταση ψηφίσματος γίνεται αναφορά στην απάλειψη αλυτρωτικών αναφορών και ξεκαθαρίζεται πως ο δήμος ούτε μπορεί ούτε θέλει να ασκήσει εξωτερική πολιτική.

Πάντως, πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να μη συζητηθεί ξανά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, καθώς έχει ήδη πραγματοποιηθεί εκτενής συζήτηση, αλλά μόνο η έκδοση ψηφίσματος.

Η πρόταση ψηφίσματος της «Πρωτοβουλίας» για το θέμα των Σκοπίων:

Την τελευταία περίοδο αναπτύσσεται μια δυναμική για την οριστική διευθέτηση των προβλημάτων που υφίστανται για 25 και πλέον χρόνια στις σχέσεις της χώρας μας με την Π.Γ.Δ.Μ. Η άρση των εκκρεμοτήτων εξασφαλίζει όρους φιλικής συνύπαρξης και συνανάπτυξης των δύο λαών, αναδεικνύει τη χώρα μας σε σταθεροποιητικό παράγοντα στον ταραγμένο χώρο των Βαλκανίων και της Νοτιανατολικής Ευρώπης, καθιστά την Ελλάδα, αλλά και τη Θεσσαλονίκη, αξιόπιστο εταίρο στα πεδία των οικονομικών, πολιτισμικών και διασυνοριακών σχέσεων.

Ασφαλώς, στο πλαίσιο άσκησης εξωτερικής πολιτικής σε σημαντικά ζητήματα, είναι ελεύθερη η ειρηνική, δημοκρατική και αχειραγώγητη έκφραση του αισθήματος του κόσμου ή μερίδας του. Η διαχείριση, όμως, των θεμάτων είναι πολιτική. Η αποκλειστική δικαιοδοσία και νομιμοποίηση στη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων ανήκει στις εκλεγμένες κυβερνήσεις και τον τελικό λόγο έχει η Βουλή των Ελλήνων.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ούτε μπορεί ούτε θέλει να ασκήσει εξωτερική πολιτική. Είναι, όμως, διατεθειμένος να συμβάλει στην ενίσχυση κλίματος εμπιστοσύνης και προσέγγισης μεταξύ των δύο πλευρών. Η στάση του παραμένει σύμφωνη με το πνεύμα που εκφράστηκε στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008: Σύνθετη ονομασία με προσδιορισμό και απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών. Απαιτείται Οριστική Συμφωνία με την εγγύηση Διεθνών Οργανισμών προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι του σεβασμού των υφιστάμενων συνόρων, της περιφερειακής σταθερότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενθαρρύνει την κυβέρνηση και τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας να εργαστούν από κοινού για την άμεση εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης που θα διασφαλίζει ένα μέλλον ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, θα αναγνωρίζει τις ευαισθησίες και θα σέβεται το αίσθημα αξιοπρέπειας των πολιτών τους, ενώ θα αποθαρρύνει διχαστικά ιδεολογήματα που καλλιεργούν ανεδαφικά ή φοβικά σύνδρομα επιβολής του ενός μέρους σε βάρος του άλλου.