Skip to main content

Προς νέα διμερή για Σκοπιανό στις 11 ή 12 Απριλίου-Αισιοδοξία από Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι είναι περισσότερο αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Σε νέα διμερή συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, στις 11 ή, το πιθανότερο στις 12 Απριλίου στα Σκόπια, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζονται η Ελλάδα και η πΓΔΜ, όπως είχε γενικώς προαναγγελθεί από την Παρασκευή και στη Βιέννη, καθώς εντείνονται οι διαβουλεύσεις επί του ονοματολογικού ζητήματος.

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι μετά τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων που είχαν την περασμένη Παρασκευή στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, είναι περισσότερο αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

«Ασφαλώς είναι μόνο ένα βήμα. Η "υπό όρους" πρόοδος στις συνομιλίες σημαίνει ότι και σε εκείνα τα θέματα, στα οποία έχουν γίνει βήματα, υπάρχει συμφωνία όταν θα έχουμε κατάληξη σε όλα τα θέματα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα, με έναν πραγματικά ανοιχτό φιλικό τρόπο, οι δύο υπουργοί να συνομιλήσουν ελεύθερα για κάθε παράμετρο του θέματος, ώστε να βρεθεί τελικά λύση στο πρόβλημα του ονόματος», σημείωσε.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας τόνισε πως είναι περισσότερο αισιόδοξος και πιο θετικός μετά από τη συνάντηση που είχαν στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών Ντιμιτρόφ και Κοτζιάς, υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.

Σύμφωνα με τον Ζόραν Ζάεφ, την επόμενη εβδομάδα, ίσως υπάρξει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της χώρας σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα του ονόματος.