Skip to main content

Νέα «τρύπα» 3 εκατ. στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Λαγκαδά

Εισαγγελέας για νέα μαύρη τρύπα στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρεύσεως Αποχετεύσεως Λαγκαδά, κατά τη χρονική περίοδο 2003 - 2007

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας για νέο έλλειμμα που προέκυψε στα ταμεία της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρεύσεως Αποχετεύσεως Λαγκαδά. Ανέθεσε την έρευνα στην εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Αργυρή Βαλούση για να διακριβωθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της «υπεξαίρεσης» και οποιαδήποτε άλλη αξιόποινη πράξη.

Κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης για την προηγούμενη «μαύρη τρύπα» που εντοπίστηκε στη ΔΕΥΑΛ προσκομίστηκε νέα έκθεση όπου αναφέρεται ότι προέκυψε έλλειμμα 3 εκατ. ευρώ, για τη χρονική περίοδο 2003 - 2007, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες. Έτσι ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τα περαιτέρω.

Για την αρχική υπόθεση ήδη κατηγορούνται συνολικά πέντε άτομα σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για για πλαστογραφία, απιστία και απλή συνέργεια στην απιστία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608, περί καταχραστών δημοσίου χρήματος. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο πρώην δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Αναστασιάδης, ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑΛ, ο οποίος φέρεται ως βασικός υπαίτιος, και οι ταμίες που ενεπλάκησαν σε αδικαιολόγητες αναλήψεις χρηματικών ποσών, το επίδικο χρονικό διάστημα.

Μετά την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ περιοριστικοί όροι επιβλήθηκαν μόνο στον πρώην πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι παραπάνω ευθύνονται για το έλλειμμα 3,2 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε στο ταμείο της δημοτικής επιχείρησης, από το 2011 έως το 2014.

Η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά την καταγγελία της νέας διοίκησης της ΔΕΥΑΛ ενώ ακολούθησε προκαταρκτική εξέταση από επιθεωρητές της Διεύθυνσης Εκτάκτων και Ειδικών Ελέγχων, επί των Οικονομικών. Κατά την έρευνα εντοπίστηκαν καρτέλες με ύποπτες καταθέσεις και περίεργες αυξομειώσεις σε λογαριασμούς του λογιστηρίου.

Προέκυψαν εικονικοί καταναλωτές με υπέρογκες χρεώσεις και πολλές διαγραφές προστίμων από υπαρκτά πρόσωπα και τεχνάσματα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.