Skip to main content

Νέα υπόσχεση από ΕΕ για βοήθεια, χωρίς όμως αντίκρισμα...

Στις 300 μονάδες βάσης και χθες το spread, γεγονός που καθιστά το δανεισμό της χώρας αδύνατο, αν και οι ανάγκες είναι ανελαστικές.
Έτοιμη να αναλάβει δράση, αν παρουσιασθεί ανάγκη, δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να στηρίξει την ελληνική οικονομία. Η δήλωση έγινε με τον πλέον επίσημο τρόπο από τον εκπρόσωπο του Επιτρόπου Οικονομικών Θεμάτων κ. Όλι Ρεν και συνιστά, ουσιαστικά, την πρώτη επίσημη διαβεβαίωση ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να παράσχουν βοήθεια στη χώρα μας. Το γεγονός, όμως, δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τους κερδοσκόπους, οι οποίοι και χθες διατήρησαν τα spreads των ελληνικών 10ετών ομολόγων σε πολύ υψηλά επίπεδα. Για την ακρίβεια κινήθηκαν και πάλι πάνω από το όριο των 300 μονάδων βάσης, το οποίο θεωρείται και είναι απαγορευτικό για οποιαδήποτε κίνηση δανεισμού του ελληνικού δημοσίου. Όμως, τα χρονικά περιθώρια πιέζουν, καθώς Απρίλιο και Μάιο θα πρέπει να καλυφθούν ομολογιακές λήξεις της τάξης τω 25 δισ. ευρώ, με νέες εκδόσεις Όσο, όμως το spread παραμένει στις 300 μονάδες, κάτι τέτοιο καθίσταται απαγορευτικό.

Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται προ ενός αδιεξόδου. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο λοιπόν, δικαιολογείται η προχθεσινή νέα αναφορά του κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά και του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ.