Skip to main content

Νέα «βάσανος» για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες

Ξεκινά νέος έλεγχος, σε βάθος ...δεκαετίας, για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, οι οποίες φαίνεται ότι είναι οι πιο καλά ελεγμένες στην ευρωζώνη.

Για μια ακόμα φορά, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες ετοιμάζονται να περάσουν τη βάσανο των ελέγχων. Γεγονος αποτελεί ότι το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα πρέπει να είναι το πιο πολύ και το πιο καλά ελεγμένο σε όλη την Ευρωζώνη, αν αναλογισθεί κανείς ότι μόνο τους τελευταίους 24 μήνες πέρασε από 2 στρες τεστ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι επιμέρους έλεγχοι, που έχει υποστεί.

Όπως αυτός που ξεκινά τώρα και θα έχει βάθος ...δεκαετίας. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην ποιότητα των δανείων που υπέγραψαν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, με τρίτους, ιδιώτες ή νομικά πρόσωπα. Οι ελεγκτές θα είναι στελέχη της Ευρωπαικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και όχι μόνο, που θα κάνουν focus κυρίως στα χορηγητικά χαρτοφυλάκια.

Η αφετηρία, όπως λέγεται, θα είναι τα επιχειρηματικά, τα οποία, εξαιτίας του μεγέθους τους - είναι τα μεγαλύτερα από όλες τις κατηγορίες - συγκεντρώνουν πάνω τους και την μεγαλύτερη προσοχή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες μέρες και το σημαντικότερο θα διαρκέσουν αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό βεβαίως δεν είναι καθόλου ευχάριστο για τις ίδιες τις τραπεζικές διοικήσεις, οι οποίες ετοιμάζονται να περάσουν ακόμα ένα θερμό καλοκαίρι, από κάθε άποψη...