Skip to main content

Νέες απειλές ΗΠΑ σε Βόρεια Κορέα μετά την εκτόξευση πυραύλου

Κι εάν ξεσπάσει πόλεμος, μην απατάσθε, το βορειοκορεατικό καθεστώς θα καταστραφεί ολοσχερώς, τόνισε η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι.

Νέες απειλές εναντίον της Πιονγκγιάνγκ εξαπέλυσε η Ουάσινγκτον μετά τη χθεσινή εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως για να συζητήσει τη νέα δοκιμή, η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι προειδοποίησε:

«Ποτέ δεν επιδιώξαμε έναν πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα, κι ακόμη σήμερα δεν τον θέλουμε. Αν ο πόλεμος πράγματι έρθει, αυτό θα γίνει εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθετικών ενεργειών όπως αυτή της οποίας γίναμε μάρτυρες χθες (...) Κι εάν ξεσπάσει πόλεμος, μην απατάσθε, το βορειοκορεατικό καθεστώς θα καταστραφεί ολοσχερώς».

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δοκιμή του πιο προηγμένου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα η Πιονγκγιάνγκ, που σήμανε ότι ολόκληρη η αμερικανική ενδοχώρα βρίσκεται πλέον εντός εμβέλειας των όπλων της.

Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι ο νέος πύραυλος έφθασε σε υψόμετρο περίπου 4.475 χλμ. και διήνυσε 950 χλμ. σε 53 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι πέταξε πολύ πιο ψηλά και έφθασε πολύ πιο μακριά από οποιονδήποτε προηγούμενο.

Φωτογραφίες που μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας εικονίζουν έναν πύραυλο που μοιάζει να μεταφέρεται από όχημα, κάτι που ενδέχεται να σημαίνει ότι μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε ώστε να αποτρέπεται η καταστροφή του πριν από την εκτόξευση.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για την αντιμετώπιση του προβλήματος των προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, ανάμεσά τους και οι στρατιωτικές, πάντως διαβεβαιώνει πως προτιμά τη διπλωματία.

Η Χέιλι ανέφερε πως οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Πεκίνο να κλείσει τις στρόφιγγες και να πάψει να προμηθεύει με πετρέλαιο την Πιονγκγιάνγκ, ένα πολύ σκληρό μέτρο το οποίο η Κίναχώρα που γειτονεύει με τη Βόρεια Κορέα και αποτελεί τον κυριότερο εμπορικό της εταίρο απέφυγε να λάβει μέχρι σήμερα. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ είχαν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη νωρίτερα την Τετάρτη.

«Μόλις μίλησα με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας. Επιπλέον μείζονες κυρώσεις θα επιβληθούν σήμερα στη Βόρεια Κορέα. Αυτή η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί!», έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.