Skip to main content

Νέες διακοπές νερού το βράδυ στη Θεσσαλονίκη - Οι εξηγήσεις της ΕΥΑΘ

Τα συνεργεία δουλεύουν σε διπλοβάρδιες, ενισχυμένα από εξωτερικές εργολαβίες για την αποκατάσταση των προβλημάτων, αναφέρει η ΕΥΑΘ.

Νέες διακοπές νερού προαναγγέλλει για απόψε το βράδυ η ΕΥΑΘ, λόγω εσωτερικών διαρροών και υπερβάλλουσας κατανάλωσης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Όπως παραδέχεται, παρά την έκτακτη ενίσχυση της τροφοδοσίας του δικτύου από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης κατά 7.000 κ.μ. επί ένα 24ωρο (το διυλιστήριο άγγιξε το ανώτατο όριο των 175.000 κ.μ. παροχής από τα συνήθη 145.000 κ.μ./ημέρα, ξεπερνώντας η συνολική παροχή προς την πόλη αθροιστικά τα 300.000 κ.μ./ημέρα) και παρά την ελαφρά βελτίωση που παρατηρήθηκε, δεν έχει επέλθει η επιθυμητή εξισορρόπηση στο δίκτυο υδροδότησης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, δεδομένου ότι οι απώλειες νερού ξεπερνούν τα 60.000 κ.μ./μέρα λόγω εσωτερικών διαρροών και υπερβάλλουσας κατανάλωσης.

Όπως αναφέρει η ΕΥΑΘ, για τον λόγο αυτόν κρίνεται επιβεβλημένη η εκ νέου διακοπή της υδροδότησης από τις 11 μ.μ. έως τις 9 αύριο το πρωί της Κυριακής σε περιοχές των δήμων Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Παύλου Μελά, Καλαμαριάς, Νεάπολης - Συκεών, σε περιοχές της Πυλαίας, του Πανοράματος, όπως και σε περιοχές που βρίσκονται ανατολικά στον δήμο Θεσσαλονίκης (σημειωτέον ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η διακοπή μπορεί να εκδηλωθεί νωρίτερα λόγω της ραγδαίας πτώσης της στάθμης των δεξαμενών και όχι λόγω του «κλεισίματος» των καταναλώσεων). Οι Σαράντα Εκκλησιές, τα Πεύκα και μέρος της Άνω Τούμπας δεν αναμένεται να επηρεαστούν απόψε, ενώ όλο αυτό το διάστημα λειτουργεί χωρίς προβλήματα η ΒΙΠΕ-Θ και σχεδόν το σύνολο του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την ΕΥΑΘ, τα συνεργεία της εταιρείας δουλεύουν σε διπλοβάρδιες ενισχυμένα από εξωτερικές εργολαβίες. Συνολικά για το Σαββατοκύριακο εργάζονται 22 συνεργεία στα δυτικά και 11 στα ανατολικά, από 7 και 6 αντίστοιχα υπό κανονικές συνθήκες, ενώ δίνεται προτεραιότητα στην ομαλή υδροδότηση νοσοκομείων και σχολικών μονάδων. Για την κατανόηση της έντασης του προβλήματος, εκτός από τις επισκευές εξωτερικών διαρροών που αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για την εταιρεία, έχουν ήδη αντικατασταθεί μέσα σε μια εβδομάδα (από την περασμένη Δευτέρα) περίπου 1.000 υδρόμετρα, ενώ το μέγιστο των αντικαταστάσεων λόγω παγετού ήταν το 2004 μόλις 600!

Επίσης, δεδομένου ότι παρατηρήθηκαν προβλήματα στην επικοινωνία των καταναλωτών, έχει ξεκινήσει και νέα εργολαβία για την ενίσχυση του call center (τηλ. 11124, 2310 966600, 2310 966690).

Συνιστάται, ωστόσο, στους καταναλωτές να εξακολουθούν να ελέγχουν τις εσωτερικές διακλαδώσεις της ύδρευσής τους, να ελέγχουν και να αποκαθιστούν τυχόν διαρροές, όπως και να διατηρούν προστατευμένα τα υδρόμετρά τους, καθώς φαινόμενα παγετού ενδέχεται να παρουσιαστούν ξανά.